Само един от ключовите градове в региона напълно е контролиран от бойците от терористичната организация, воюваща «срещу всички» в Ирак и Сирия.
© REUTERS/Azad Lashkar

 

Вестник  «Аш-Шарк ал-Аусат»  съобщи в сряда, че главатарите на «Ислямска държава» са преместили «столицата» си от Рака в Дейр-ез-Зор. Ако до неотдавна под пълния или частичен контрол на ИД се намираха пет стратегически центъра в Сирия и Ирак, то сега те са само три, от които един почти напълно е извоюван. 

 

Рака

 

Местоположение: столица на Иракската мухафаза Найнава, граничеща със Сирия на запад и с Турция на север. Градът е разположен нарека Тигър и се намира на 350 км от столицата Багдад.

 

Население: преди завземането от ИД — 1.8 млн човека, след завземането от ИД — по-малко от милион.

 

Стратегическо значение: през града минават два федерални пътя  за Сирия и Турция. Това е най-големият град в северната част на страната. Мосул се намира недалеко от едноименния язовир, ако той бъде разрушен, ще бъде потопен целият северен Ирак.

 

Контрол: под контрола на ИД от 10 юни 2014 г. Понастоящем силите на армията на Ирак и частите Пешмерга (въоръжените сили на иракските кюрди) са извоювали три четвърти от града. ИД е обкръжена и отрязана от основните й сили.

 

Културно значение: градът се  намира недалеко от развалините на Ниневия, древната столица на Асирия. В Мосул се намира архитектурния паметник и храм «Вратите на Бога», издигнат преди нашата ера и разрушен от терористите.

 

Палмира

Местоположение: този неголям древен град се намира в централна Сирия на 200 км от столицата Дамаск.

 

Население: според преброяването от 2004 г – 55 хиляди човека. В момента точният брой на населението не е известен, градът е напуснат от значителна част от населението.

 

Стратегическо значение: без контрола над този град придвижването на въоръжените сили на Сирия на изток към границата с Ирак е невъзможно.

 

Контрол: на 18 май 2015 г ИД завзе Палмира. С помощта на руските ВКС въоръжените сили на Сирия успяха да извоюват града на 27 март 2016 г., но Палмира отново бе завзета от терористите през декември. Сирийската армия повторно превзе града на 2 март 2017 г.

 

Културно значение: Още през I в. от н.е. Палмира придобива важно значение, защото се намира на търговския път, свързващ Персия, Индия и Китай с Римската империя. Развалините на града са включени в Списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Ал-Баб

Местоположение: неголямо градче, разположено в северо-западна Сирия в мухафаза Алепо, на 40 км от столицата на областта и на 30 км от границата с Турция. Името на града в превод от арабски означава «врата».

 

Население: преди началото на гражданската война в Сирия — около 60 хиляди човека, след завземането от ИД — броят на населението не е известен.

 

Стратегическо значение: градът се намира на трасето М4, водещо в Мосул, намира се на кръстопътя на четири основни сили, воюващи в страната: сирийските кюрди, въоръжените сили на Турция и опозицията, ИД и въоръжените сили на Сирия.

 

Контрол: от ноември 2013 г. градът се намира под пълния контрол на ИД. Когато от север и запад градът бе обкръжен от силите на «Сирийската свободна армия» и Турция, действащи в рамките на операция «Щит на Ефрат», бойците от ИД бяха изтласкани на 23 февруари 2017 г.

 

Дейр-ез-Зор

Местоположение: столица на едноименната мухафаза в източна Сирия, разположен е на река Ефрат и се намира на 140 км от «столицата» на ИД и на 450 км от Дамаск.

 

Население: около 200 хиляди човека, според преброяването през 2004 г., след частичното завземане от ИД броят на населението не е известен.

 

Стратегическо значение: както и Рака, градът се намира на трасе номер 4, водещо към Ирак. Въоръжените сили на Сирия защитават града понастоящем, това е последното гнездо на съпротива на терористите в източната част на страната.

 

 

Контрол: ИД не успя напълно да изтласка частите на сирийската армия за целия период на гражданската война. Понастоящем централната част на града се държи от ИД, а западната част и летището — от силите на Дамаск.

 

 

Културно значение: в града има мемориален комплекс в памет на жертвите на арменския геноцид, който бе взривен от терористите през 2014 г. През 1915 г. градът е бил основен център на арменците, депортирани от Османската империя.

News Front

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;