Веднага след партията на Вилдерс в Холандия, която остана втора, се нареждат, почти със същия брой места, Християндемократическата дясна консервативна партия и „Демократи 66“ — либерална проевропейска центристка партия. Даже в един момент християндемократите изпревариха Вилдерс и вероятно щяха да го изпреварят, ако не беше създадената истерия от Турция.

 

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“журналистът Даниела Горчева по повод резултатите от изборите в Холандия.

 

Неуместните нахлувания на турски министър на територията на чужда суверенна държава, буквално три дни преди парламентарните избори, с цел да прави изобщо неналежаща, не спешна, ненужна агитация пропаганда за референдум, който ще се проведе чак след месец в Турцияявно беше целенасочена акция, която, според мен, целеше да вдигне рейтинга на една малка партия, която за първи път се явява на тези избори и можем да я оприличим като холандското ДОСТ.

 

Горчева припомни, че основен постулат в дипломацията е, че държавни ръководители нямат право да водят каквато и да била кампания в друга държава, без предварително да имат съгласието на приемащата страна:

 

Приемащата страна може да откаже и тя даже не е длъжна да се мотивира защо. Ще ви припомня, че през 2009 година Великобритания отказа достъп на Герт Вилдерс, холандския ляв популист, който тогава беше народен представител, и го върна от летище «Хитроу» обратно в Холандия, защото той искаше да прожектира един антимюсюлмански филм.

 

Горчева е на мнение, че Вилдерс не е краен националист, а по-скоро фиксиран върху мюсюлманите и исляма.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;