Първото крупно подразделение на международния батальон на НАТО от 130 военнослужещи от Великобритания в петък вечерта ще пристигне в Естония, съобщи Главният щаб на естонските Сили на отбраната.

 

Военнослужащие НАТО на аэродроме Эмари в Эстонии. Архивное фото

На срещата във Варшава през 2016 г. алиансът реши да разположи в Латвия, Литва, Естония и Полша по молба на тези страни многонационални батальони на принципа на ротацията. Тогава бе решено, че основата на контингента, разположен в Латвия, ще бъде осигурена от Канада, в Литва — от Германия, в Естония — от Великобритания, а в Полша — от САЩ.

 

«Военният самолет с групата военнослужещи от Великобритания в състава на 130 човека ще се приземи на авиобаза Емари до Талин в петък вечерта. В церемонията по посрещането ще участва министърът на отбраната на Естония Маргус Цихкна», се казва в съобщението.

 

В Естония вече има 80 британски военнослужещи, които заедно с естонските си колеги се готвят да посрещнат подразделенията на НАТО.

 

В следващите седмици се очаква пристигането на военнослужещи и бойна техника от Великобритания и Франция, ще пристигнат танкове, бойни машини за пехотата и самоходни артилерийски установки. Разполагането на батальона в Естония трябва да завърши в първата половина на април.

 

Личният състав на силите на НАТО ще пристигнат в Естония със самолети от авиобаза Емари, а техниката — по жп линиите и по море чрез пристанище Палдиски.

 

 

 Батальонът на НАТО в Естония ще бъде в рамките на 1 200 човека. В него влизат 800 войници от Великобритания, останалите — от Франция и Дания. Великобритания изпраща там бойни машини   Warrior, танкове Challenger 2 и разузнавателни безпилотни самолети.
Франция също отделя тежка бойна техника — танковете Leclerc и бронетранспортьори. Батальонът ще се разположи във военното градче в Тапа и ще си взаимодейства с първа пехотна бригада на Силите за отбрана на Естония.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;