Белият дом ще изпрати до спецкомитета към Палатата на представителите на Конгреса в САЩ допълнителни сведения, които ще послужат като повод за обвинения срещу бившия държавен глава Барак Обама по отношение подслушването на телефоните и други средства в небостъргача Trump Tower в Ню Йорк през 2016 г.

 

Това ще бъде направено в близките дни, увери президентът на страната Тръмп в сряда в интервю за Fox News.

 

«Съвсем скоро ще изпратим някои неща за разглеждане в комитета. Това ще са неща, които до момента не сме представяли», отбеляза държавният глава.

 

Според него, става дума за «потенциално много сериозна ситуация».

 

«Видях и прочетох много за подслушването, голяма част от това въобще няма да го обсъждам, защото то е изпратено в комитета», добави Тръмп.

 

Президентът разясни също, защо той не се е обърнал за помощ към американските спецслужби, за да обоснове обвиненията по адрес на своя предшественик.

 

«Не искам да правя нищо, което може да нанесе уронване на пълномощията на което и да е разузнавателно ведомство. И без това си имаме достатъчно много проблеми» — каза Тръмп, споменавайки, че хакерските атаки по отношение на ЦРУ са се случили именно по времето на Обама.

 

По-рано в сряда председателят на спецкомитета към Палатата на представителите на Конгреса в САЩ по разузнаване Дейвин Нунес обяви, че така и не е получил от Министерството на правосъдието доказателства за подслушване на телефоните в небостъргача на Тръмп през 2016 г.

 

Старши демократът от комитета Адам Шиф отбеляза, че на слушанията на 20 март, които ще бъдат посветени на приписваното на Москва вмешателство в американските избори, както и на въпроса за подслушването на телефоните в предизборния щаб на Тръм в небостъргача в Ню Йорк, конгресмените ще могат да зададат въпросите си към директора на ФБРДеймс Коми. Последният потвърди участието си.

 

На 4 март Тръмп на своята страница в Туитър заяви, че администрацията на Обама е осъществявала подслушване в сградата на Тръмп Тауър броени дни преди победа на републиканеца на изборите.

 

На следващия ден Белият дом разпространи изявление, в което се обърна към Конгреса на САЩ с искане да се проведе разбирателство по повод превишаване на пълномощията на изпълнителната власт при бившия държавен глава.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;