По данни на източниците на  Reuters, по време на преговорите между президента на САЩ Доналд Тръмп и канцлера на Германия Ангела Меркел, американският лидер ще помоли Меркел да сподели мнението си за президента на Русия Владимир Путин: как да се работи с него, как да се разреши конфликтът в източна Украйна.

 

«Президентът ще иска да чуе възгледите на канцлера на Германия за работата с Путин. Разбира се, тя се занимава с това вече над десет години, срещала се е с Путин поне 20 пъти. И затова Тръмп е извънредно заинтересован да разбере нейните дълбоки познания относно начина, по който може да се работи с руснаците», заяви представител на американската администрация.

 

Струва си да припомним, че Меркел дълго време разглеждаше Русия като партньор, но след събитията в Украйна ожесточи своята позиция.

«За последните 25 години не успяхме да установим стабилни отношения с Русия, но Русия е наш съсед, това е външната граница на ЕС», констатира тя по време на речта си пред Мюнхенската конференция за международната сигурност.

 

Заедно с това канцлерът обеща «да работи над това с Русия да се установят добри отношения, независимо от различните мнения по различни въпроси».

 

Важен аспект в политиката на Запада по отношение на Русия са санкциите, въведени във връзка със събитията в Украйна през 2014 г. До неотдавна Меркел бе най-решителна в сравнение с другите лидери на ЕС по отношение продължаването на санкциите срещу РФ, но миграционната криза сериозно отслаби позициите й.

 

Тръмп нееднократно подава сигнали да бъдат свалени санкциите в замяна на едни или други отстъпки на Кремъл.

 

Според експертните мнения, в Европа съществуват опасения, че решението за свалянето на санкциите може да бъде прието от Москва и Вашингтон като пряко споразумение между страните, а ЕС да бъде поставен при свършен факт.

Така че Меркел вероятно ще се опита да координира позициите на Берлин и Вашингтон по този въпрос.

 

Със санкциите е тясно свързана и темата за регулирането на ситуацията в Украйна, в частност въпросът за разширяването на преговорния формат чрез привличането в него на Вашингтон.

 

В навечерието на преговорите източник от правителството на Германия заяви, че сред страните от «нормандската четворка» на този етап няма единно мнение за нуждата от подобни мерки.

 

«При всички разговори за разширяването нямаше единно мнение какво по-точно трябва да се разширява» — каза той, отбелязвайки, че «моментът не е подходящ да се вземат съответните решения».

 

Според източника, «нормандският формат е доказал своята ефективност», но Берлин при всички случаи ще се стреми да установи благоприятно сътрудничество с Вашингтон по украинския проблем.

 

«Важно е да работим ръка за ръка с американците, както това беше при предишната администрация», отбеляза представителят на кабинета на министрите.

 

Според него, официален Берлин изхожда от позицията, че новата американска администрация ще продължи политиката на предишния президент Обама.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;