Вашингтон високо цени лидерството на Берлин и Париж в процеса на регулирането на конфликта в Украйна, САЩ са за мирно решение. Това заяви президентът на страната Доналд Тръмп на съвместната пресконференция в Белия дом с канцлера на Германия Ангела Меркел.

 

«Аз също приветствам лидерството, проявено канцлера Меркел и президента на Франция при разрешаването на конфликта в Украйна, където бихме искали да постигнем мирно разрешаване», каза държавния глава на САЩ.

 

Тръмп отново потвърди привързаността на САЩ към НАТО, призовавайки съюзници да платят «справедливата цена» за засилването на своята безопасност. Президентът на САЩ настоя съюзниците да отделят минимум 2 % от БВП за алианса.

 

 

«Искам да благодаря на канцлера за нейното ръководство и за подкрепата й за НАТО, за положените за алианса усилия в Афганистан. Още веднъж потвърдих пред Меркел своята решителна подкрепа за НАТО, а също необходимостта нашите съюзници от НАТО да платят справедливия дял за отбраната си», отбеляза той.

 

Президентът подчерта, че съюзниците на САЩ «трябва да платят това, което са длъжни». Но Меркал посочи каква точно е целта на членовете на НАТО, за да повишат те военните си разходи.

 

 

 Понастоящем разходите за отбрана на САЩ значително превишават сумарните разходи на всички останали 27 държави от алианса.
По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че през 2016 г. европейските страни от алианса ще увеличат своите военни разходи с 3.8%, което е $10 млрд.
Според генералния секретар, от общо 28 страни в НАТО, само две страни — Латвия и Литва — са близо до този резултат, зад тях е Румъния.
По данни на МВФ, само четири страни от НАТО през 2016 г. са похарчили за отбрана над 2 % от БВП — САЩ, Великобритания, Гърция и Естония.
Тръмп заяви също, че САЩ и Германия «обединяват стремежите си към сигурност, процъфтяване и мир».
Той подчерта «общите ценности», които споделят двете страни.
По-рано представител на администрацията на САЩ по време на специален брифинг, предназначен за визитата на Меркел, отбеляза, че от гледна точка на Вашингтон, «Германия като една от най-крупните икономики в НАТО и трябва да дава пример» на другите членове на алианса по повод увеличаването на финансирането на военните нужди.
News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;