Победата на Тереза Мей в британския парламент тази седмица, където законопроектът за Брекзит бе одобрен без поправки и развърза ръцете й да обяви «развода» с Брюксел, бе помрачена от искането на шотландсоко ръководство за нов референдум за независимост на Шотландия, съобщи кор. на БНР от Лондон.

Управляващата във Великобритания Консервативна партия и управляващата в Шотландия Шотландска национална партия използваха днешните си партийни конференции, за да  отстояват позициите си по спорния въпрос. В Кардиф премиерът Тереза Мей изложи план за по-светло бъдеще на обединена Великобритания.

През следващите две седмици ние ще задействаме член 50 и ще започнем преговорите за гарантиране на излизането на Великобритания от Европейския съюз. В такъв голям национален момент на определяне характера на нашата нация ние имаме избор — да гледаме напред с оптимизъм и надежда или да се предадем на политиката на страх и отчаяние. Аз избрах да вярвам във Великобритания и че най-добрите ни дни престоят, каза премиерът.

Макар и да не блокира провеждането на нов референдум за независимост на Шотландия, Тереза Мей вече заяви, че няма да позволи нов вот преди края на преговорите за Брекзит, с аргумента, че сега не е времето за това.

На конференцията на Шотландската национална партия в Абърдийн обаче са убедени, че такова решение е недемократично и че шотландците са тези, които трябва да решават бъдещето си. Заместник-лидерът на партията Ангъс Робъртсън, който заяви, че Тереза Мей се страхува от мнението на шотландците:

Нека да няма съмнение. Шотландия ще има своя референдум и хората ще имат своя избор, на тях няма да им бъде отречено правото на глас. Да повторя, в случай че някой в Уайтхол не слуша. Шотландски референдум ще има и няма британски премиер, който би се осмелил да се изправи на пътя на шотландската демокрация, посочи Робъртсън.

По-рано Джон Суини, заместник на първия министър на Шотландия, заяви, че следващата седмица шотландският парламент ще обсъди въпроса за референдума и е убеден, че депутатите ще гласуват в полза на провеждането му.

Тагове: ; ; ; ; ; ;