Преподавателят по Европеистика в Софийския университет проф. Георги Димитров коментира ситуацията в Холандия около поредните им парламентарни избори в предаването «Нещо повече» по Хоризонт на БНР.

 

Спорeд него, дори и Вилдерс да не е спечелил изборите в Холандия, той има „много сериозни основания да е доволен“:

 

…Не просто, защото е увеличил броят на своите депутати в холандският парламент, а защото под заплахата от неговия възход, поредица от центристки, а даже и десни партии започнаха да проявяват разбиране, така да се каже, към ценностите и приоритетите на откровено десните популисти и това е страшното.

 

Според учения, много европейски лидери се надяват изборите в Холандия да са пресекли вълната от националистически вот в Европа, но това не е гарантирано:

 

Опасното е да не започнем да мислим през примера на холандската ситуация, че същото ще стане, където и да било другаде в Европа.

 

Няма нищо по-вредно да се мисли за хода на политическите събития през метафората за вълни.

 

Когато не разбираш какво става, много ти се иска да има една голяма вълна, на гребена на която ти ще дойдеш на власт, без да си си написал домашното.

 

Това, което е казал шефът на ЕК, издава по-скоро неговото облекчение, че ще има малко по-малко проблеми, но проблемите са много сериозни.

Тагове: ; ; ; ; ; ;