Сенаторът-републиканец от Аризона Джон Маккейн направи необичайно твърдение в сряда. По време на обсъждането в американския сенат на заявката на Черна гора за влизането на страната в НАТО той обвини своя колега и съпартиец Ранд Пол в това, че той работи за президента на Русия Владимир Путин.

 

По време на заседанието Маккейн, който подкрепя молбата на Черна гора за влизане в НАТО, предложи на колегите си страната да бъде утвърдена в опростен порядък «във връзка с липсата на възражения».

 

Но това не се случи.

Пол, който представлява в Сената щата Кентъки, заяви, че има възражения, след което напусна залата на заседанието.

 

Това предизвика взрив от негодувание от страна на Маккейн.

 

«Виждам, че сенаторът от Кентъки напуска залата без всякаква обосновка или обяснения, — каза Маккейн. — Това наистина е показателно: сенатор, който блокира договор, подкрепян от значителното болшинство негови колеги…излиза на трибуната, обявява, че има възражения и просто изчезва».

 

 

Според Маккейн, «единственият извод, който може да се направи», е, че Пол няма никакви реални основания да заема такава позиция.

 

«Повтарям, сенаторът от Кентъки работи вече за Владимир Путин», заяви Маккейн, който малко преди това изрази същото твърдение, но по-завоалирано.

 

Пол е известен либертарианец. Това е политическо течение сред американските консерватори, привържениците му подкрепят идеята колкото се може повече да се ограничи ролята на правителството във вътрешната политика, а във външната — колкото се може повече страната да не се намесва в чуждите дела.

 

 Според тях, агресивните и провокативни действия на САЩ на международната арена само вредят на американския народ.
Към същата позиция се придържа и бащата на Ранд Пол — известният в миналото конгресмен от Тексас Рон Пол.

За влизането на Черна гора в НАТО Сенатът на САЩ трябва да ратифицира съответния протокол към Североатлантическия договор.

 

Международните договори се ратифицират в Сената на САЩ с болшинство от две трети от гласовете.

 

Москва отдавна и последователно е ПРОТИВ разширяването на НАТО и приближаването на военната инфраструктура на алианса към границите на Русия.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;