Миграционното споразумение между Европейския съюз и Турция доказва всекидневно своята ефективност, обяви Брюксел по повод навършването на 1 година от сключената сделка, предаде БНР. Според Еврокомисията турските власти успешно сътрудничат в борбата с трафикантите и за депортирането на нелегални имигранти, а броят на смъртните случаи в морето значително е намалял.

През първата година от споразумението ЕС е отпуснал 2,2 милиарда евро, а вече са подписани 39 проекта в помощ на сирийските бежанци в Турция на стойност 1 милиард и половина евро. Половин милион деца на сирийски бежанци в Турция ще получат образование, изградени са 70 нови училища, а 2 милиона бежанци имат достъп до здравеопазване. ЕС изпълнява своята част от споразумението, категоричен беше заместник-главният говорител на ЕК Александър Винтерщайн:

Откакто действа споразумението около 1 милион бежанци в Турция са се отказали да правят опити да идват в Европа по опасни пътища. Те не са дали парите си на безскрупулни трафиканти. Трябва да мислим за тези хора. Както и за това, че в морето умряха с 1000 бежанци по-малко спрямо предходната година

Тагове: ; ; ; ;