CNN: Въпреки натиска на Германия и САЩ, Русия празнува «годишнината от присъединяването на Крим»

Дата на публикуване: 18 03 2017, 18:23


По време на визитата си във Вашингтон Ангела Меркел отново призова за реализиране на минските съглашения. Русия както и до момента отказва да признае своята вина за неспазването на съглашенията, предаде CNN. По въпроса за Крим Москва е непреклонна: присъединяването на полуострова не само е «приключен въпрос», но и «източник на национална гордост», отбелязва кореспондентът на американската телевизия в Москва Клер Сабестиян.


 

АНГЕЛА МЕРКЕЛ, канцлер на Германия: С голямо удовлетворение разбрах, че американската администрация и президентът са се задължили лично да следят минския процес. Трябва да намерим решение на конфликта. Трябва да има по-безопасно и надеждно решение на конфликта в Украйна. Щом ситуацията в зоната на конфликта се проясни, отношенията с Русия също трябва да се оправят.
— Клер, независимо от всичко, лидерите на двете страни — Германия и САЩ — са с общи позиции. Може ли подобен род натиск да промени хода на събитията в украинския конфликт?
КЛЕР СЕБАСТИЯН, кореспондент на CNN: Джордж, позицията на Русия за източна Украйна е пределно ясна: тя както и преди твърди, че официално не е страна в конфликта, както и че не носи отговорност за неизпълнението на Минските съглашения. Според Русия, за това е виновна Украйна.
Но фактът, че Тръмп на пресконференцията стоеше рамо до рамо с Ангела Меркел, която винаги е заемала безкомпромисна позиция за Украйна, която е за запазване на антируските санкции, съвсем не радва Москва.
В Русия определено се надяваха, че администрацията на Тръмп ще смекчи своята позиция за Украйна, но това, както се вижда, няма да се случи.
Нещо повече, днес, три години след присъединяването на Крим, позицията на Русия си остава неизменна.
Независимо от несъгласието на световната общност, на болшинството от неговите представители да признаят Крим за част от Русия, независимо от осъждането на незаконната окупация, както наричат присъединяването.
Днес ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерина заяви:
«ЕС както и преди изцяло се придържа към политиката на непризнаване на Крим, в това число и по отношение запазване на ограничителните мерки спрямо Русия».
Става дума за санкциите. За Русия, обаче, присъединяването на Крим не е просто затворен въпрос, това е източник на национална гордост.
Днес има празненства по цялата страна в чест на годишнината от влизането на полуострова в състава на Русия.
CNN
В ефир на 18 март 2017
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий