Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган може да напусне споразумението за мигрантите с ЕС до един месец — преди превеждането на референдума за конституционната реформа, който трябва да се проведе в средата на април. Анкара няма да понесе големи загуби, а политическите последствия ще бъдат изгодни за турския лидер, счита замдиректорът на Института за Европа към РАН Владислав Белов.

Вид на Анкару, Турция. Архивное фото

По-рано турският министър по ЕС Омер Челик заяви, че Анкара повече не вижда причини да се придържа към миграционното съглашение с ЕС. Чиновникът отбеляза още, че Турция е изпълнила своята част от документа, докато европейските страни не са удържали думата си.

 

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу също говори миналата седмица за анулиране на споразумението с ЕС.

 

«По принцип Турция бе готова да скъса споразумението още през юни-юли 2016 г. Причината — резолюцията на бундестага от началото на юни по отношение осъждането на престъпленията на Османската империя — за признаването на геноцида над арменците. Турция бе възмутена и бе готова да сложи край на споразумението с ЕС, ако не бе опитът за държавен преврат в средата на юли. Тези събития изтласкаха всички обиди на заден план, но в настоящата ситуация на рязко изостряне на взаимоотношенията с водещите страни от ЕС, с исканията на редица политици да се заеме единна позиция на ЕС спрямо Турция, реализирането на тази заплаха и превръщането им в политическа реалност е напълно възможно», каза Белов.

 

 

 Но, казвайки «А», турското ръководство този път трябва да каже и «Б».
Флаг Турции в Стамбуле. Архивное фото

«Ердоган както и до сега преследва вътрешнополитически цели: ЕС — това е недружелюбен партньор, който се намесва във вътрешните работи на Турция, забранявайки публичните изяви на министри и други политици. Изострянето на отношенията тъкмо сега, месец преди референдума за разширяване на пълномощията на президента, всичко това помага на Ердоган. Той няма да има загуби във финансовото положение. Не считам, че сумите са били значителни за него като стратегически играч. Припомням, че до март 2016 г. няколко милиона бежанци бяха на територията на Турция, Анкара се справи по някакъв начин, и сега ще се справи, затова заплахите са напълно реални и следва да се очаква най-лошият сценарий от гледна точка на политическите взаимоотношения между ЕС и Турция», добави Белов.

 

Той обърна внимание и върху напрежението между Турция и Холандия, което «доказва за сериозните намерения на Анкара да превърне това изостряне във фаза на дълбока криза».

Вид на мавзолей Ататюрка в Турции. Архивное фото

«Ердоган разбира прекрасно, че ЕС трябва и в бъдеще да се съобразява с Турция, като страна-член на НАТО, наличието на военни бази на територията на Турция, страната има отношение и по темата за сирийската криза, а и по отношение ситуацията в Ирак. Това е сериозно влияние, което така просто не може да се заобиколи.

 

Затова моята прогноза е, че Турция ще скъса споразумението.

Смисълът е това да се направи преди референдума.

След това няма особен смисъл, но по този начин може и в бъдеще да се шантажира ЕС. 

Считам, че Ердоган ще скъса споразумението с ЕС сега», резюмира експертът.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;