В латвийската столица се проведе марш на ветераните от Ваффен СС и техните привърженици.

 

Колоната със знамената се проточи от Домския събор до паметника на Свободата, където участниците положиха цветя под виковете на антифашистите «Позор за Латвия».

 

Сред участниците имаше депутати от парламента на страната, а също националисти от Литва и Естония.

 

По данни на полицията, която днес работи в засилен режим, в мероприятието са участвали около 2 хиляди човека, повече от миналата година.

 

Маршът премина без сериозни сблъсъци, задържани са само пет човека, срещу двама от тях започнаха административни дела, съобщи за Sputnik Латвия началникът на полицията Артис Велшс.

 Посмотреть изображение в Твиттере

«Против героизации латвийского легиона Waffen SS!», «Вспомните Холокост!» — человека с этим плакатом полиция вывела с шествия.

 Няколко минути преди началото на акцията полицията задържа двама представители на Латвийския антифашистки комитет, които държаха плакат с изображението на жертвите на нацизма.
От тълпата бяха изведени още двама представители на антифашисткото движение на Германия, те бяха помолени да свалят и приберат плакатите си.

Полицията задържа двама младежи, които викаха на руски оскърбителни думи към фашистките легионери.

На якетата на мъжете имаше закачени георгиевски лентички.

 

На снимката виждате арестуването на хора, които викат оскърбителни думи към фашистките легионери в Рига

 

Днес не се състояха някои от планираните по-рано мероприятия. Например, сдружението «В подкрепа на националните войни»  бе планирало да проведе лекция за събитията на 16 март 1044 г. и за историята на фашисткия легион от Латвия, но не се появи на събранието.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис. Архивное фото

Маршът на ветераните от СС и техните привърженици се провежда в Рига ежегодно от 1994 г.

 

Основен организатор е националистическата организация  Daugavas Vanagi («Ястреби на Даугава»), която през 1945 г. е създадена от бивши латвийски легионери от СС.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;