El País: «Великата битка» за Европа започна днес — за изборите в Холандия

Дата на публикуване: 17 03 2017, 06:52


Днес в Холандия се провеждат парламентарни избори, на които лидер може да се окаже Партията на свободата на «популиста-ксенофоб» Херт Вилдерс, пише т El País.
Както твърди изданието, това гласуване ще се превърне в началото на «великата битка» в епицентърна на която ще се окаже Европа.
El País: «великая битва» за Европу начнётся на выборах в Голландии
Сянката на Русия и САЩ надвисна над изборите в Холандия, пише изданието. Днес в Холандия се провеждат парламентарни избори, обстановката е необичайна за малката страна, отделена от великите световни сътресения. Холандците се страхуват да не се окажат в средата на серията от интриги и хитрости от международен мащаб, които поражда харизматичният популист-ксенофоб и противник на единна Европа Херт Вилдерс.
 Към безпокойствата на холандците по повод възможната намеса на Русия в електронната програма за броене на гласовете и към «разпространените в социалните мрежи лъжливи новини с печата на Москва» се добавя и фактът, че «близки до Доналд Тръмп хора  с десни възгледи»са финансирали Вилдерс, се казва в статията.
В навечерието на изборите стана известно, че той е получил икономическа помощ от «активист от най-екстремистките кръгове в САЩ», от Дейвид Хоровиц, дарил му за две години над 150 хиляди долара. Партията на свободата има за лидер и «eдинствен член» Херт Вилдерс, твърди статията.
Личността на Вилдерс, който живее под денонощна охрана и постоянно сменя местожителството си, за да не бъде извършено покушение над него, продължава да привлича върху себе си вниманието на международната общност, но, според последните допитвания, той е изпуснал лидерството в предизборната надпревара.
Това се е случило в последните три дни, когато Партията на свободата е пропуснала напред либералите, начело с настоящия премиер на страната Марк Рюте.
Както отбелязва изданието, не е важно кой ще събере повече гласове на изборите — победителят ще трябва да търси разбиране сред другите партии, които също ще получат гласове от избирателите.
Болшинството лидери на партии вече дадоха да се разбере, че няма да предложат кандидатурата на Вилдерс за поста премиер, защото той практически няма шансове да формира следващото правителство, се подчертава в статията.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий