Европейската комисия няма сигнали за очакван миграционен наплив към България през турската граница, съобщиха за програма «Хоризонт»  от институцията. Повод за въпроса станаха разпоредените от премиера Огнян Герджиков допълнителни мерки за охрана на външната граница.

По повод дипломатическото напрежение между Турция и Холандия, главният говорител на ЕК Маргаритис Схинас повтори очакванията към Анкара да спазва ангажиментите си по миграционното споразумение:
Това е ангажимент, основан на взаимно доверие и резултати. Очакваме и двете страни да изпълнят обещанията си, тъй като те са от взаимен интерес, както и в интерес на сирийските бежанци.

 

Преди ден служебният министър-председател Огнян Герджиков съобщи след среща със службите за предприети допълнителни мерки по охрана на българо-турската граница заради очакван поток от мигранти през следващите дни.

Не знам за такива индикации. Бих ви препратила към Фронтекс за повече информация относно миграционните потоци, но на този етап нямаме никакви данни за промени,  заяви в отговор за БНР говорителят по миграцията Туве Ернщ.

 

От Европейска агенция за гранична и брегова охрана също заявиха за «Хоризонт», че нямат информация за очакван наплив на мигранти през сухопътната ни граница с Турция.  Турските власти засега продължават сътрудничеството, допълниха от агенцията. От Фронтекс припомниха, че за последните два месеца броят на нелегалните преминавания на българо-турската граница е бил под 50 души.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;