Още двама турски граждани са със забрана да влизат у нас, потвърди Държавната агенция за национална сигурност. Единият е експулсиран от България  и му е наложена забрана да влиза в страната за 5 години, тъй като е осъществявал дейност, представляваща заплаха за националната ни сигурност. Вторият гражданин на Турция е включен в списък с нежеланите в България чужденци, като и той представлява опасност за сигурността на страната ни. И двамата са действали срещу суверенитета на държавата, обясняват от ДАНС, предаде БНР.

 

По-рано днес стана ясно, че председателят на ДАНС Димитър Георгиев е издал заповед за отнемане правото на пребиваване в България на турски гражданин, който представлява заплаха за националната ни сигурност. Турският гражданин има забрана за влизане в България за срок от пет години. Той е заподозрян за опити за създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население у нас. Мъжът е бил със статут на продължително пребиваващ в България.

По информация на «Хоризонт» в момента турчинът не е на територията на България. До издаването на заповедта на председателят на Агенцията Димитър Георгиев на турския гражданин не са били налагани каквито и да е принудителни мерки от българските служби. Няма данни мъжът да има общо с политически партии у нас, както и целта на действията му да е била свързана с предстоящите избори. В службите няма информация дали чуждият гражданин има намерение да обжалва пред съд издадената заповед.
В Благоевград премиерът Огнян Герджиков съобщи, че турският гражданин е агитирал за изборите, а дейността му е била засечена в района на Шуменско.
ДАНС е работила по случая в пълна координация с прокуратурата, каза главният прокурор Сотир Цацаров:
Мисля, че по същия начин следва да бъде постъпвано по отношение на всички други лица, които по същия начин действат в тази обстановка. Не може да се позволи в тази обстановка на първо място да се осъществява посегателство върху свободата и начина, по който протича предизборната кампания. Не може да се позволи в тази обстановка друга държава да осъществява намеса, която очевидно е насочена не в интерес на българските национални интереси.

Тагове: ; ; ;