Генералът от ВМС на САЩ в оставка Брус Лавлес, а същото ръководителят на апарата на командващия Седми американски флот Дейвид Нюланд и още осем военнослужещи с високи звания са обвинени в издаването на военни тайни на чуждестранен агент в замяна на провеждането на секс-вечеринки с проститутки, вечери и организиране на луксозни задгранични пътувания.

 

Това във вторник съобщи Министерството на правосъдиито на САЩ, които  обяви за нови участници в нашумелия корупционен скандал «дебелия Леонард».

 

Според изложените от ведомството данни, посочените лица са «действали заедно в интерес на Леонард Глен Франсис, собственик на сингапурската фирма Glenn Defence Marine Asia». По данни на министерството, Франсис е организирал за обвиняемите скъпи обеди, «закупувал е комплекти пури на стойност по 2 хиляди долара, бутилки скъп коняк на стойност 2 хиляди долара, а също е провеждал за тях разюздани секс-вечеринки в луксозни хотели».

 

Министерството на правосъдието съобщи, че задържането на обвиняемите е било проведено в щатите Калифорния, Тексас, Флорида, Колорадо и Вирджиния. По редица от точките на обвинението задържаните са заплашени до 20 години лишаване от свобода.

 

Адмирал Лавлес, както се уточнява, «понастоящем се намира под домашен арест в Корнад и днес трябва да се яви пред съда в Сан Диего».

 

Glenn Defence Marine Asia четвърт век вече се занимава с бреговото обслужване на американските кораби в азиатските пристанища. Но през 2013 г. властите на САЩ поставиха въпроси към ръководителите й. По време на следствието се изясни, че Франсис, ползвайки своите връзки с командването на флота, е разбирал за придвижването на бойните кораби и подводниците на САЩ.

 

Нещо повече, неговите сътрудници, в това число и тези, с които са били генералите, са помагали да се пренасочват корабите в контролираните от него пристанища

 

 

Освен това, в Glenn Defence Marine Asia са издавали подправени фактури, поставяли се завишени цени и се практикували рушвети.

През септември 2013 г. спецслужбите на САЩ успяха да арестуват «дебелия Леонард» в САЩ, той е осъден за мошеничество.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;