Въоръжен мъж е нахлул в училище в югоизточна Франция, ранявайки поне двама души. Часове прано писмо бомба избухна в сградата на МВФ в Париж, като при инцидента е пострадала служителка, съобщи кор. на БНР от Париж.

 

В района на атакуваната гимназия във френския град Грас цари паника, съобщават местните медии. Въоръжено лице е нахлуло в училището, откривайки стрелба. Ранен е директорът, различни източници споменават за още един или двама пострадали.

 

Нападателят е бил арестуван. Според свидетели той е носел огнестрелно и хладно оръжие, може би и бронирана жилетка. Мотивите за нападението са неясни, но според очевидци става дума за ученик от същото училище, който е действал много хладнокръвно. Полицията издирва евентуални съучастници. Правителството е наредило задействането на мобилния сигнал за атентат.

 

Това е атентат — друга дума няма, заяви междувременно френският президент Франсоа Оланд за другия днешен инцидент — писмо с бомба, избухнало в ръцете на служителка в парижкия офис на Международния валутен фонд, която е ранена в лицето и ръцете. Районът около сградата в западната част на Париж още е отцепен, в офисите протича полицейска акция. Евакуирани са около 150 души. Няма други пострадали, нито материални щети.

 

Парижката съдебна полиция веднага се е сезирала по случая, но до момента няма информация за извършителя и мотивите му. Писмото е било отправено до ръководител на отдел, чиято асистентка е пострадалата служителка.

 

МВФ ще работи в тясно сътрудничество с френските власти за разследването на експлозията в парижкия офис на фонда. Това се казва в изявление на управляващия директор на финансовата институция Кристин Лагард, изпратено от нейния пресцентър. Лагард, която в момента се намира във Франкфурт, определя случилото се като малодушен акт на насилие. Тя допълва, че е в постоянна връзка със служителите на фонда в Париж и потвърждава, че институцията ще продължи да работи в рамките на мандата си.

 

Тагове: ; ; ; ;