Разузнавателният кораб на ВМФ на Русия «Виктор Леонов» отново е забелязан около източното крайбрежие на САЩ. Той се намира приблизително на 37 км югоизочно от американската база за подводници в Кингс Бае. Това съобщи Fox News, позовавайки се на собствени източници от командването на американските ВМС.
Източниците са потвърдили, че «Виктор Леонов» не е влизал в териториалните води на САЩ. Те свършват на разстояние 22.2 км от крайбрежието.
Както се съобщи по-рано, този руски разузнавателен кораб, се е приближавал до САЩ през февруари. Американските ВМС и палубната авиация не са предприели никакви действия по отношение на «Виктор Леонов», уточни Fox News.
Според данните от източниците, в Атлантическия океан около бреговете на САЩ се намират четири американски кораби. Техните екипажи не са получавали заповед да заглушат средствата за следене и да прихванат сигналите от борда на «Виктор Леонов».
Както твърди телевизията, руският кораб се е върнал, след като миналата седмица спря в Хавана за зареждане и попълване запасите от вода и храна.
«Виктор Леонов» е предназначен за прихващане на радиосигнали и проучване параметрите на сонарите.
Корабът е от проект 864 и е трето поколение кораби, разработени от СССР през 1980-те години.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;