Решението на Киев да блокира Донбас противоречи на по-рано провежданата политика на украинското правителство, заяви ръководителят на представителството на ЕС в Украйна Хюг Мингарели.

 

«Решението за блокада на Донбас противоречи на предишната политика на украинското правителство, ЕС очаква обяснения от Украйна», каза той.

 

Според него, решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за блокада на Донбас е «изненадало ЕС».

 

«Но за формулиране на окончателната позиция, ние трябва да получим обяснения от украинските власти по много въпроси», добави той.

 

Мингарели съобщи също, че след предоставяне на необходимата информация от Киев, ЕС «ще изложи своята позиция в рамките на няколко часа».

 

Миналата сряда Украйна реши временно напълно да забрани транспортирането на стоки през линията на разграничение в зоната на провеждането на силовата операция до връщане под украинска юрисдикция на предприятията, над които бе въведено външно управление.

 

Блокадата на жп и автомобилните пътища в Донбас се осъществява от украинските радикали от края на януари. Президентът Петро Порошенко възложи правителството да оцени загубите от блокадата на Донбас.

 

Той призна също, че заради блокадата на Донбас от страна на ридикалите Киев е изгубил връзка с предприятията, които са преминали под контрола на опълчението.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;