Започва Брекзит, Холандия гласува, САЩ са заплашени от бункрут. В близките дни светът може да се промени. Вероятно това ще повлияе и върху нашите пари.

 

Още 48 часа и светът може да стане друг. Това, което ще се случи в следващите дни, вероятно ще има последици. За глобалните пазари, а съответно и за нашите пари. За немската политика, която вероятно ще се сблъска с безпрецедентно предизвикателство.

 

Европа може да промени лицето си, а световната държава рискува да банкрутира.

 

 Брексит

За Брексит се говори от юни 2016 г., но всъщност той още не съществува. Има само воля на народа, изразена в референдум: британците искат да напуснат ЕС. Официалната заявка за излизането на страната от ЕС, според член 50, до момента не е подадена.

 

Но ситуацията вече е по-сериозна. Процесът започва. Вчера британският парламент е приел закон за Брекзита, според който правителството може да започне излизането от ЕС.

 

Когато кралицата на Великобритания Елизабет II одобри закона, премиерът Тереза Мей може да подаде молба за излизането от Съвета на ЕС. Болшинството експерти прогнозират, че Мей ще започне официалните преговори за излизането не преди изборите в Холандия, а едва в края на март.

 

«Предстои труден етап», казва Джеймс Маккормак от рейтинговата агенция Fitch. Британците са в трудна ситуация. 

 

«Те не контролират нито предмета на преговорите, нито техния ред». Не е известно също колко ще поиска Европа за излизането на британците.

Референдум в Британии по сохранению членства в ЕС

Дълговете вече са проблем за острова. Държавата и гражданите живеят на ръба на възможностите си. Съотношението между държавния дълг е около 90 % от икономическото производство. Частните стопанства също имат огромни задължения.

 

В резултат в текущия баланс на страната се образува дупка — около 5 % от икономическото производство. Тя трябва да се запълни с помощта на чуждестранен капитал. Ако инвеститорите загубят доверието, ще възникне заплаха от финансова криза , както през 1970-те години, когато се наложи намесата на Международния валутен фонд.

 

Затова много ще зависи от това, как инвеститорите ще реагират на Брекзит.

 

Deutsche Bank, например, очаква, че след подаването на заявката на излизане стойността на фунта ще падне с около 6 %…

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;