Die Welt/Расмусен: «Един ден Русия ще върне Крим на Украйна, тогава там ще процъфти демокрацията»

Дата на публикуване: 16 03 2017, 17:04


Не е изключено Москва да върне Крим на Украйна, но само, ако Западът не признае неговото присъединяване за необратимо, счита бившият генерален секретар на НАТО и настоящ съветник на президента Порошенко Андерс Фог Расмусен.
На третата годишнина от кримския референдум той заяви, че най-добрият начин да се принуди Русия да отстъпи — е да се помогне на Украйна да се развие до демократична страна с пазарна икономика.
По-голям натиск върху Русия трябва да упражни САЩ, каза още той.
Die Welt: Расмуссен не исключает, что Россия ещё вернёт Крым Украине

Преди три години, на 16 март 2014 г. Русия проведе референдум и насилнически включи в състава си Крим, принадлежащ на Украйна, твърди немското издание  Die Welt.

 

Андерс Фог Расмусен, бившият шеф на НАТО, а днес съветник на Порошенко, в интервю за изданието предупреждава Запада да не признава този «противоправен акт» за необратим.

 

Според Расмусен, понастоящем е трудно да се оцени как са се променили условията на живот за населението на Крим за изминалите три години, защото Русия крие информационния поток от полуострова. Но можело да се допуска, че «незаконната анексия» на Крим носи след себе си икономически трудности, счита той.

 

Условията на живот на обикновените хора не са се подобрили. Русия се е съсредоточила върху мащабно присъствие в Крим.

 

Това показва, че «истинските мотиви за анексията е бил стремежът на Москва да контролира Черно море в стратегическо и военно отношение», убеден е Расмусен.

 

Той нарича спазването на правата на човека в Крим «катастрофални», отбелязва, че руските власти угнетяват особено жестоко татарското малцинство.

 

Расмусен подчертава, че днес е много трудно да се подтикне Русия да върне Крим, но не бива да се изключва, че новите събития ще доведат до премени на ситуацията.

 

За пример той припомня, че СССР в миналото включил в своя състав страните от Балтика, нарушавайки при това международното право.

 

За много хора, които били израснали в сянката на студена война, се струвало невероятно тези страни отново някога да «станат свободни».

 

Независимо от това, нещата се променили и комунистическата система се провалила, три държави върнали независимостта си, а понастоящем там «процъфтявала демокрацията», продължава бившият генерален секретар на НАТО.

 

На това основание той не изключва връщането на Крим на Украйна, но за целта Западът «в никакъв случай не трябва да признава незаконното включване на Крим в състава на Русия».

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий