На кандидата за президент на Франция Франсоа Фийон официално му бяха повдигнати обвинения заради фиктивното назначаване на съпругата и децата му за парламентарни сътрудници, съобщи кор. на БНР в Париж.

Злоупотреба с държавни средства, укриване на социални придобивки и недекларирани приходи — това са обвиненията, по които френският съд ще разследва Франсоа Фийон. Съдебното решение, обявено от неговите адвокати, беше потвърдено и от прокуратурата.

 

Разпитът на Фийон е бил изтеглен ден преди обявената дата, за да протече при по-спокойни обстоятелства, както обясни пред медиите адвокат Антоан Леви.

 

С това кандидатът на френската десница става първия претендент за Елисейския дворец, който се впуска в надпреварата със съдебно разследване на плещите си. Заподозрян за фиктивни назначения на съпругата и децата си като парламентарни сътрудници срещу крупни суми и за недеклариран заем, Франсоа Фийон промени първоначалното си намерение и не се отказа от кандидатурата, въпреки че кампанията му беше сериозно дестабилизирана. След множество конфликтни моменти и загуба на политически съюзници той получи подкрепата на бюрото на партията «Републиканците» и на многохилядно множество на площад «Трокадеро» в Париж миналата седмица.

 

Вчера в интервю за радио «Юроп 1» Фийон за пореден път разкритикува насрочения съдебен график, който според него е нарочно обвързан с политическия — точно пред крайния срок за кандидатурите и началото на предизборните дебати.

 

Разследването е поверено на съдия Серж Турнер, по чието решение през февруари беше призован на съд бившият френски президент Никола Саркози.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;