NYT: Загубата на Меркел ще означава, че Путин е неутрализирал последния си противник

Дата на публикуване: 15 03 2017, 07:33


Канцлерът на Германии Ангела Меркел си остава решителен защитник на Европейския съюз и «най-предан пазител на концепцията на либералния Запад», което я прави «мишена номер едно» за Путин, пише  The New York Times.
Тяхното съперничество е дълга история, но на фона на идването на власт на новата администрация този «разкол» може да има значително по-сериозни последствия. Ако Меркел не успее да победи на предстоящите избори — то това ще означава, че Путин е успял да неутрализира «своя последен противник».
NYT: проигрыш Меркель покажет, что Путин превзошёл своего последнего соперника

По време на речта си под купола на реставрираната сграда на Райхстага през 2001 г. Путин вдъхнови немските парламентаристи със своя блестящ немски, пише изданието.

 

Немските законодатели го аплодираха прави, в този момент всички мислеха, че студената война окончателно е завършила.

 

Но Ангела Меркел, която тогава оглави опозицията, не споделяше възхищението на колегите си: те е израснала в Източна Германия и прекрасно разбираше, че за добрия немски на новия руски лидер ще трябва да се благодари на тайната полиция Щази, на която Путин е бил «сътрудник» по време на работата му в КГБ в Дрезден, се казва в статията.

 

Според авторите, отношенията между Путин и Меркел традиционно се характеризират с взаимни подозрения, погрешни изводи и пропуснати възможности — и тези «грешки» вероятно са достигнали кулминацията си сега, когато Меркел се готви за нови избори, а Русия е обвинявана, че прави опити да «попречи» за нейното преизбиране.

 

15 години след тази реч се създава усещането, че студената война «отново набира обороти», цялата процесия от американски и европейски лидери претърпяха неуспех в опитите си «да оправят отношенията си с Русия», се отбелязва в статията.

 

Съперническите отношения между Меркел и Путин в днешния свят — това е съсредоточието на «конфликта на противоположни възгледи», макар да е възможно там да има и взаимно уважение, твърди The New York Times.

 

Но този «разкол» може да има значително по-сериозни последствия сега, когато не е ясно каква ще бъде политиката на Доналд Тръмп по отношение на Русия и ще започне ли той да преразглежда значението на традиционните алианси за американската външна политика.

 

Според авторите, 62-годишната Меркел е «безспорен лидер в Европа, малко уморен, но решителен защитник на ЕС» и западните либерални ценности — докато 64-годишният Путин се превърна в «еквивалент на съвременен руски цар, който се стреми да разбие Европа» и либералния западен ред.

 

Режимът на Путин успя да «преживее» Джордж Буш-младши и Барак Обама в Америка, Тони Блеър, Дейвид Камерън, Жак Ширак и Никола Саркози в Европа, сега група хакери, уж «спонсорирани от руското правителство», са обвинявани, че са ликвидирали плановете на Хилъри Клинтън, която разчиташе да попадне в Белия дом.

 

А в близко бъдеще на карта ще бъде поставена съдбата на Европа, отчитайки предстоящите избори в Холандия, Франция, а също в Италия и Германия, където се планира Меркел да бъде преизбрана.

 

Путин «оказва невидимо влияние» в предизборните кампании в тези страни, вдъхновявайки «озлобените европейски популисти, близки до неговия националистически дух», се подчертава в статията.

 

Подозират, че Русия се опитва да се замесва в европейските избори чрез «хакерски атаки и дезинформационна кампания» — и ако Меркел не успее да победи в Германия, то това ще означава, че Путин «e успял да превземе своя последен съперник», пише The New York Times.

 News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;
ВАЖНО
Важно

14 юни 2018- Нюз Фронт. Проектът #ПриветИзДонецка, #ПриветИзДНР продължава да набира скорост. Младежите на Републиката разпращат своите

Важно

Снимките показват жестокостта на клането на терористичната организация ИДИЛ. Маскираните мъже завързват кадетите, затъпкват ги

Важно

Руската военна полиция продължава да осигурява безопасността в провинция Алепо в Сирийската арабска република. Снимката е

Важно

Градът Алепо издържал на атаката на терористите и се завръща към мирен живот. Къщите се

Важно

Тези мирни жители дълго чакаха това, което се случи днес. Руски военни от Центъра за примирие

Важно

От софийската среща ЕС - Западни Балкани бе скрита една грозна и скандална характеристика -

България
Важно

От софийската среща ЕС - Западни Балкани бе скрита една грозна и скандална характеристика -

Важно

Ангажиментът е всички съюзници на НАТО да достигнат 2% от БВП до 2024 г. България

Важно

Срещата на премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров с президента на

Важно

Общинският съветник от групата на ГЕРБ в Ловеч Йовка Тодорова е задържана за 72 часа

Важно

Ще ми позволите да започна темата за Маркс с нещо, за което един път вече

Важно

Междуведомствена комисия в най-кратък срок ще извърши проверка в завода за боеприпаси във видинското село

Русия
Важно

Руската военна полиция продължава да осигурява безопасността в провинция Алепо в Сирийската арабска република. Снимката е

Важно

Градът Алепо издържал на атаката на терористите и се завръща към мирен живот. Къщите се

Важно

Тези мирни жители дълго чакаха това, което се случи днес. Руски военни от Центъра за примирие

Важно

Президентите на Турция и Азербайджан пуснаха Трансанатолийския газопровод (TANAP), който ще доставя газ на Европа, заобикаляйки

Важно

Ето вече в продължение на 17 месеца "със своите провокации и промяна на курса" президентът

Важно

Турция е готова «в случай на необходимост" да се възползва от ЗРК С-400, които тя


Добавить комментарий