Все по-малко мигранти проникват в ЕС през Балканите, но техният брой се увеличава през Италия и централното Средиземноморие, отчете Европейската агенция за гранична и брегова охрана, съобщи кор. на БНР в Брюксел.

 

Под хиляда незаконни пресичания на границите по Западните Балкани са регистрирани през месец февруари, което е с 36% по-малко от предходния месец, сочат данните на европейската агенция. Афганистанци и пакистанци са основните групи граждани, които преминават по този миграционен маршрут.

 

Пътят от Турция през Егейско море към първата европейска граница на Гърция също е спокоен след миграционната сделка между Брюксел и Анкара. Потокът от мигранти е спаднал с една трета.

 

Основен проблем остава пътят от Либия през морето към островите на Италия. Опитите за достигане на италианския бряг са се удвоили и достигат почти 9000.

През Централното Средиземноморие трафикът е предимно на хора от Гвинея и Бангладеш. Фронтекс обяснява, че докато африканските мигранти изминават по суша пътя до Либия, гражданите на Бангладеш си купуват либийска работна виза и идват със самолет до Триполи. От там те плащат на трафикантите, за да ги качат на лодки в посока Италия.

Тагове: ; ; ;