CNN пусна документален филм за Владимир Путин, наричайки го «най-могъщия човек в света».
В епилога водещият от телевизията Фарид Закария обясни защо телевизията е присъдила на руския лидер тази титла, отбелязвайки, че Путин «разбира света».
Но разбира ли светът Владимир Путин?

Титри: Най-могъщият човек в света.

Фарид Закария, водещ в CNN: И накрая, моите мисли за човека, когото ние нарекохме най-могъщия в света. Първо, позволете ми да обясня защо му присвоихме тази титла. САЩ, а и Китай разбира се, са по-могъщи държави от Русия.

Но могъществото на държавния глава се определя както от силата на страната, така и от неговите възможности да се възползва от своята власт в едностранен порядък, без каквито и да било ограничения от страна на институции, партии и други политически сили. Съвместявайки тези два показатели, лесно е да се разбере защо Владимир Путин заема лидерска позиция.
Той създаде «вертикала на властта» — така той сам нарича тази система — чийто аналог не сме срещали в нито една велика държава. Както отбелязва руският гросмайстор и твърд критик на Путин Гари Каспаров, цялата структура на руската политическа власт се крепи на един човек.
 
Когато умирал царят, на власт идвал неговият приемник — синът му. Когато умирал генералният секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз, ЦК и Политбюро избирали негов приемник. Но когато умре Путин — едва не казах «ако» — какво ще се случи тогава? Никой не знае.
 За да се разбере Путин, трябва да се разбира Русия. За последните сто години тази страна преживя свалянето на царя, крах на демокрацията, велика депресия, Втората световна война, която отнесе живота на десетки милиони руснаци, тоталитарните зверства на Сталин, краха на комунизма, рухването на СССР, годините на хаос и корупция в периода на Борис Елцин.
И тук изведнъж се появява Владимир Путин, заедно с когото дойдоха две десетилетия стабилност от гледна точна на народа, повишаване на жизненото равнище, а също голямо признание и уважение на страната в света.
 ВЛАДИМИР ПУТИН, президент на Русия: Да живее Русия!
ФАРИД ЗАКАРИЯ: Уважение — това е много важно. Руснаците вероятно се гордеят със страната си. В края на краищата Русия е най-голямата държава на планетата, тя е 48 пъти по-голяма от Германия. Нейната територия обхваща 11 часови пояса и три региона: Европа, Азия и Близкия Изток.
 Това е богата страна, на чиято територия има едни от най-крупните запаси от суровини: от нефт и природен газ до никел и алуминий. От гледна точка на културата Русия често се обявява за третия Рим, запазила християнството дори след като Византийската империя падна под натиска на варварите.
 Путин разбира Русия. Но той разбира и света. Той не е толкова глупав, че да нападне Америка или Европа. Той знае как да използва властта асиметрично с помощта на киберинструменти и дезинформация.
 Той осъзнава уязвимостта на свободните общества, техните вътрешни разногласия и раздори, тяхната незащитена откритост. Той осъзнава крехкостта на такива институции като Европейския съюз и НАТО, на такива идеи — като интеграция и културно многообразие.
С други думи, Владимир Путин ни разбира много добре. 
Въпросът е в това, действително ли ние — и Доналд Тръмп — разбираме Владимир Путин?
В ефир на 14 март 2017 г.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;