Великобритания ще поиска от ЕС след излизането си от общността да й бъдат върнати 9 млрд паунда (11 млрд долара), които се пазят в Европейската инвестиционна банка.

 

Това пише вестник The Sunday Times, позовавайки се на експертно заключение, направено по поръчка на правителството преди началото на преговорите между Лондон и Брюксел в условията на Брекзит.

 

В документа, подготвен от адвоката на управляващата Консервативна партия Мартин Хоув, се отбелязва, че «правителството не само няма юридически задължения да плаща каквото и да е на Брюксел, но ЕС трябва да върне на Великобритания нейния процент за участието в капитала на Европейската инвестиционна банка», отбелязва изданието.

 

Според сметките на британските юристи, става дума за 9-10 млрд паунда.

 

По-рано СМИ, позовавайки се на европейските преговарящи съобщиха, че ЕС има намерение да изиска от Лондон да изплати 60 млрд евро в качеството на по-рано поети задължения, в това число за пенсии на чиновници от ЕС.

 

По-късно британските издания съобщиха, че премиерът на Великобритания Тереза Мей няма намерение да плаща тази многомилиардна сметка за Брекзит.

 

 

Официално преговорите между Лондон и Брюксел трябва да стартират след като британският парламент даде на Мей съответните пълномощия.

 

Според последната информация от британските СМИ, законопроектът за старта на процедурата по Брекзит има добри шансове за одобрение от двете палати в парламента в понеделник.

 

По такъв начин още на следващия ден, 14 март, премиерът по време на изявлението си в Палата на общините може да обяви, че е изпратила на Брюксел уведомление за началото на реализацията на член 50 от Лисабонския договор за ЕС, който пуска процеса на двугодишни преговори за излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;