Бившите посланици на САЩ в Русия и други представители от американската дипломатическа служба призоваха да не се спретва «лов на вещици» по отношение на Русия и нейния посланик Сергей Кисляк, пише The Hill.

Редакция газеты The Washington Post в Вашингтоне, США

В средата на февруари съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин подаде оставка заради това, че не е съобщил на вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс за контактите си с руския посланик.

 

След това американските СМИ започнаха да публикуват статии, насочени срещу Кисляк и представителите на администрацията на президента на САЩ, които уж били контактували с него.

 

В частност, CNN заяви, че  «настоящите и бивши представители на американското разузнаване са описвали Кисляк като главния шпионин и вербовчик на шпиони».

 

«Това е пълно безумие — заяви Уейн Мери, старши научен сътрудник от Американския съвет по външна политика (AFPC), работещ в Русия в качеството си на дипломат и познаващ Кисляк от няколко десетки години. — Това е лов на вещици, в основата на този лов стои параноя и истерия. Всички тези теории на заговора и параноята са дело на американците».

 

В защита на Кисляк са бившите посланици на САЩ в Русия Майкъл Макфол и Джон Байърли.

 

Двамата дипломати заявиха пред The Hill, че руснакът просто е изпълнявал работата си и че не е имало «никакъв престъпен заговор» между него и администрацията на Тръмп.

 

«Същността на работата на Кисляк е в следното — той се среща с представители на правителството и с хора от предизборния щаб, аз считам, че той добре си върши работата, — заяви Макфол. — Хората трябва да се срещнат с руския посланик, не е правилно да се счита,  че тези срещи са престъпление и не е правилно да се пречи на подобни срещи».

Посол России в США Сергей Кисляк. Архивное фот

«В последните дни Вашингтон е затрупан от най-различни истории за Тръмп или руснаците», — отбеляза на свой ред Байърли.

 

Според него, може да се разследват вероятни връзки на администрацията на президента на САЩ с Русия, но да се представя в тази ситуация Кисляк като злодей — това е «удар не в целта».

 

От гледна точка на професор Николас Гвоздев, експерт по национална сигурност във Военно-морския колеж в САЩ, недоволството на представителите на конгреса по повод контактите с чуждестранни посланици оказва катастрофални последствия по отношение интересите на САЩ.

 

«Русия си остава крупен играч, ние не можем да не говорим с тях»,  поясни той. — Всъщност ние създаваме преграда за бъдещите дипломатически контакти с руснаците. Поради тази причина ще ни бъде доста тежко, когато от тяхна страна последва сериозен отговор».

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;