Бойците от терористичната организация Ислямска държава изфабрикуваха кадри, на които уж унищожават ценни статуи. Това се казва в материала, публикуван в неделя на сайта на американската телевизия CNN.

Операция по освобождению Мосула

Вторият по големина град в Ирак над две години се намира под контрола на ИД. Сухопътната фаза на операцията по неговото освобождаване започна на 17 октомври. В нея участват правителствените сили, шиитското опълчение и кюрдските части «пешмерга».

 

Подкрепата от въздуха се осъществява от иракските ВВС и авиацията на коалицията начело със САЩ.

 

Журналистите от CNN са били в един от музеите в Мосул, който град понастоящем се опитват да освободят силите на международната коалиция начело със САЩ. Както се отбелязва в репортажа, сградата е силно повредена, много от съхраняващите се там древни паметници на културата по-рано са били разбити от бойците. Процесът на унищожаването на статуи и други предмети на изкуството тогава бил заснет от терористите. Записът бил публикуван в интернет.

 

Както съобщили на CNN представители на иракските власти, специалистите са проучили кадрите, за които става дума, и са стигнали до извода, че някои от скулптурите, които демонстративно са били разбивани с чукове от бойците, всъщност са фалшификати, създадени от гипс. Посочените експонати екстремистите вероятно са изнесли извън пределите на Ирак и са ги продали.

 

Както се отбелязва в репортажа, бойците не са унищожили извънредно ценните предмети на изкуството, които се пазели в склада на музея. Те също по всяка вероятност са продадени.

 

До момента властите в страната са успели да върнат контрола над Източен Мосул и да изтласкат екстремистите от редица западни квартали. Бойците от ИД са изтласкани от източната част на града в края на януари. На 19 февруари под командването на премиера Хейдар ал-Абади бе започнато настъпление към западната част на града.

 

В уличните боеве срещу терористите е задействан армейският спецназ, федералната полиция и частите за бързо реагиране.

Подкрепата се осъществява от ВВС на Ирак и международната контратерористична коалиция начело със САЩ.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;