Участието на кюрдите в операцията по освобождаването на Рака от ИД доказва, че те имат гарантирана подкрепа отвън при решаването на съдбата на Сирия, пише  «Известия«, позовавайки се на източник от МВнР на Русия.Американский спецназ в сирийской провинции Ракка. Архивное фото

 

Демократичните сили на Сирия, в чиято основа са кюрдите и местните арабски племена, провеждат операция по освобождаването на Рака с подкрепата на силите на западната коалиция начело със САЩ.

 

«Присъединяването на кюрдите към операцията за Рака и разширяването на контролираната от тях територия извън пределите на границите на Кюрдистан доказва външно влияние», пише изданието.

 

«Кюрдите не се нуждаят от контрола над Рака. Те се интересуват преди всичко от територията в границите на Кюрдистан. Самият факт на тяхното привличане доказва, че са им гарантирали възможност да отстояват правата си в последващите събития в Сирия», — казва събеседникът на изданието от МВнР на Русия.

 

 

 Според зам.председателят на международния комитет към Съвета на Федерациите на Русия Алексей Климов, подкрепата на кюрдите от страна на САЩ може да заплаши целостта на Сирия.
Демократические силы Сирии под Раккой. Архивное фото

«САЩ активно разиграват кюрдската карта. Вашингтон активно укрепва там позициите си. При тази ситуация има опасност на дневен ред да излезе разделянето на Сирия на няколко т.нар. суверенни държави, защото залагането на етническата карта е натоварено с негативни последствия», заяви сенаторът.

 

Рака се намира в северна Сирия, на 160 км източно от Алепо, на брега на Ефрат, в града живеят около 300 хиляди човека. Градът е завзет от ИД през 2013 г.

 

Правителствените войски се опитаха да завземат града от терористите, но безуспешно.

През 2014 г. армията изгуби контрола над цялата провинция.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;