Русия обещава да промени договорите си с България за доставка на природен газ, за да избегне глоба от Европейския съюз по обвинения в монопол.

 

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер определи като задоволителни предложенията на руската държавна компания «Газпром», които могат да доведат до извънсъдебно споразумение, предаде кор. на БНР от Брюксел.

Сред тях има обещание за прозрачни доставни цени на синьото гориво за България и отказ от финансови претенции заради прекратяването проекта за газопровода «Южен поток».

 

Компанията «Газпром» се е съгласила да промени формулата за изчисляване цената на синьото гориво за България, която ще започне да се формира на конкурентен принцип. Така, според комисаря Вастагер, ще се реши проблема с надценките, които фирмата определя за малките източноеврпоейски пазари, зависими изцяло от руски газ:

 

«Газпром» ще доставя газ до България и до Балтийските държави на фиксирана, прозрачна тарифа. Клиенти от Унгария, Полша и Словакия ще могат да препродават руски газ на България и ще могат да търсят нови бизнес възможности още преди да има налична инфраструктура за пренос на газ.

 

Това решава нашите опасения относно конкуренцията – и разбира се, е от полза за България.

 

Освен това «Газпром» ще премахне клаузите от договорите, които ще улеснят газовите връзки между България и нейните съседи, по-конкретно – Гърция.

 

Относно разследването на подозренията, че «Газпром» е обвързала в договорите с България дългосрочната доставна цена на газа с построяването на тръбопровода «Южен поток», Брюксел е настоял Русия да се откаже от всякакви финансови претенции, след като проектът се провали:

 

Сега има редица въпроси дали българите трябва да плащат компенсации или не. Има риск България да плаща доста голямо обезщетение. Ако споразуменията станат правнообвързващи, този риск отпада, обясни Вестагер. 

 

От 5 години руската фирма преговаряше с Еврокомисията заради разследването на нейното господстващо положение в България и още няколко източноевропейски членки на Съюза, което е против правилата на свободната конкуренция. След като чуе мненията на потребителите, Комисията ще обяви дали ще сключи споразумение с «Газпром», обвързващо руснаците юридически. Това означава, че ако те не изпълнят обещанията си, директно ще бъде наложена глоба от 10 процента върху световния оборот на компанията, без да се води допълнително съдебно дело.

 

Окончателното решение Брюксел ще бъде взето след 4-ти май.

 

Трябва внимателно да се прочетат условията, при които „Газпром“ реално ще освободи пазара на газ в Централна и Източна Европа, коментира Мартин Владимиров, експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Той посочи, че трябва да се изчисли и дали предлаганите от руската компания такси са адекватни на пазарните условия.

 

Запитан как оценява възможността до две години да се преразглеждат цените на продавания газ по дългосрочния договор по желание на България, Владимиров заяви:

 

Това е най-важното предложение на „Газпром“. То позволява реално на компании като „Булгаргаз“ да предявяват искания за смяна на ценообразуващия модел, така че цената да е близка до тази на борсите за природен газ в Западна Европа, които не са индексирани с петролни договори.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;