Бившият съветник на президента на САЩ по национална сигурност Майкъл Флин в рамките на своята лобистка дейност е събирал информация за намиращия се в САЩ опозиционен ислямистки проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организирането на опита за държавен преврат в Турция през юли 2016 г., съобщи New York Times.

Экс-советник президента США по национальной безопасности Майкл Флинн

«Флин е трябвало да събира данни за ислямисткия проповедник Гюлен», — пише изданието, което съобщава, че екс-съветникът на президента е бил нает от родени в Турция жители на САЩ, свързани с администрацията на президента на Турция Ердоган.

 

По-рано стана известно, че бившият съветник на президента на САЩ Флин е бил регистриран в министерството на правосъдието на САЩ като лобист за интересите на Турция. Както се отбелязва, той е завършил работата си преди президентските избори в САЩ през ноември миналата година. Съобщава се, че фирмата на Флин е получила за услугата около 500 хиляди долара.

 

New York Times напомня, че в деня на изборите в интернет-изданието The Hill бе публикувана статия на Флин, в която съветникът на Тръмп нарича Гюлен «радикален ислямист» и «тъмна личност».

 

Флин е осъждал факта, че проповедникът успешно е откривал училища в САЩ, от които получавал доходи, той искал да «направи Турция приоритет на американската дипломация» и «САЩ да погледнат света от позицията на Турция».

 

Статията на Флин е достъпна и днес, но под нея се появи редакционен надпис, че в момента на публикацията Флин не е съобщил на изданието за своето сътрудничество с датската компания  Inovo BV, принадлежаща на турския бизнесмен, свързан с Ердоган, както и това, че статията преди предаването й на изданието е била одобрена от тази компания.

Президент США Дональд Трамп. Архивное фото

Флин подаде оставка след като в пресата се появиха предположения за това, че генералът е дезинформирал Пенс и други представители от администрацията относно своето общуване с руския посланик Сергей Кисляк

 

Опитът за държавен преврат в Турция бе осъществен на 16 юли 2016 г. от група метежници. Загинаха над 240 турски граждани, а над 2 хиляди бяха ранени.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;