Задържаният в Луганската народна република военнослужещ от украинската армия, заподозрян в извършването на диверсии, разказа, че американски инструктори, обучаващи диверсантите, са ги снабдявали с взривни вещества.

 

По-рано МВР на ЛНР заяви, че  са задържали диверсанти от осми полк със специално предназначение от Силите за специални операции към ВС на Украйна. Те са заподозрени в съпричастност към убийството на началника на управлението на Народната милиция на ЛНР Олег Анащенко през февруари 2017 г. и за други терористични актове в ЛНР и ДНР.

 

«Първоначално пристигнаха около 20 човека, сега там останаха осем човека. Всички са военнослужещи от американската армия. Те обучаваха войниците от ВС на Украйна в стрелба, огнева подготовка, минно-подривна дейност, тактико-специална подготовка. Подготвяха разузнавателно-диверсионна група»,  сподели задържаният Сергей Иванчук.

 

Той уточни, че се е отделяло особено внимание на диверсанти, занимаващи се с подривна дейност.

 

В показанията си Иванчук съобщи, че центърът за подготовка на диверсионно-терористичната дейност на групата е бил изграден в Украйна с парите на НАТО.

 

Според него, за целта инструкторите от САЩ са закупили специални метални конструкции и врати.

Солдаты ВСУ возле Марьинки, Донецкая область, Украина

«Ние се обучавахме върху вратите и частите от конструкцията, там извършвахме взривовете. В склада има плосък понтон, там има взрив С-4. Американците раздаваха на групите С-4», — разказа задържаният.

 

САЩ оказват военна помощ на Киев, но официално на този етап само под формата на военни дрехи и оборудване. Официалните твърдения са, че САЩ не изпращат на Украйна «смъртоносно оръжие».

 

Освен това, американските инструктори провеждат обучение на украинските войници.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;