Очаква се Турция да приложи санкции срещу Холандия след кризата, която избухна след като властите в Холандия изгониха турския министър на социалните политики Фатма Кая, а преди това не позволиха на министъра на външните работи Мавлют Чавушоглу да присъства на митинг с турската общност по повод  референдума на 16 април.

 

Очаква се Анкара да анулира сътрудничеството в разузнавателната дейност. Телевизионният канал НТВ, цитиран от БТА, посочи, че между двете страни има много сериозно сътрудничество в тази сфера, но то временно ще се преустанови.

 

Турция ще забрани на холандски военни самолети да ползват нейното въздушно пространство, ще спре действието на холандските ракетни установки «Пейтриът» край Адана и ще поиска военните от Холандия да се завърнат в страната си.

 

През 2013 г. холандският премиер Марк Рюте бе посетил ракетните установки «Пейтриът» в Турция. Очаква се да бъдат забранени и посещенията на холандски военни в базата Инджирлик.

 

По-рано Анкара посъветва холандският консул да не се връща в Турция след отпуската си извън страната. Консулските служби на Холандия в Турция са затворени за неопределен срок.

 

Анкара обаче няма да прилага икономически санкции спрямо Холандия, заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчи.

Копирано от standartnews.com

Тагове: ; ; ; ; ;