Членове на украинския националистически батальон «Азов» и фашистката организация «Десен сектор» ограждат витрините и входа на централния офис на дъщерната «Сбербанка на Русия» в Киев, съобщи ТАСС от мястото на събитието.

 

Екстремистите са докарали бетонни блокове, които са разположили около входа на банката на улица Владимировска. На блоковете са написали с големи букви: «Русбанк», крещят антируски лозунги.

 

«Ще притискаме властта, за да може тя в лицето на ръководителя на Националната банка на Украйна Валерий Гантерев и главата на Съвета на националната сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов да ликвидират лиценза на Сбербанк на Русия», казват събралите се и обещават да блокират работата на финансовото учреждение безсрочно.

 

Полицията бездейства и мълчаливо наблюдава случващото се.

 

Банкоматите са блокирани

 

В неделя, 12 март, на сайта на украинския националистически батальон «Азов» се появи информация за това, че «неизвестни патриоти по цялата страна са блокирали работата на десетки банкомати на руски банки».

 

В частност, екраните на банкоматите са били нацапани с антируски летенки, а самите апарати са били напръскани с монтажна пяна. На сайта са публикувани доказателства за действията чрез снимки.

 

Постоянни заплахи

 

Нападенията над офиси на руски банки в Украйна се извършват постоянно.

На 7 март в центъра на Одеса група радикали обля с червена боя фасадата на «Алфа Банк» и я облепи с листовки с призиви към гражданите да изтеглят вложенията си от банката.

 

В листовките се твърди, че банката е част от «държава-агресор» и в близко време ще бъде закрита.

Аналогични действия има и по отношение на «Сбербанк на Русия» в Украйна.

 

На 10 март участниците от жп блокадата на Донбас заявиха, че сами ще затворят всички офиси на «Сбербанк на Русия», ако властите за  две седмици не прекратят работата на банката в страната.

 

Върху руските банки в Украйна се осъществява натиск и от страна на централната власт.

 

Националната банка на Украйна на 7 март заяви, че е готова да инициира санкции по отношение на дъщерните организации на «Сбербанк на Русия» в Украйна, ако се потвърди информацията, че тя обслужва на територията на Русия клиенти с паспорти на Донецката и Луганската народни републики.

 

На свой ред премиерът на страната Владимир Гройсман обеща «адекватен отговор», ако информацията се потвърди.

 

ПАО «Сбербанк России» в Украйна увери ТАСС, че банката изключва възможността да се обслужват физически и юридически лица на основание на документи, издадени от територии, които не са под контрола на украинската власт.

 

ПАО «Сбербанк» по размера на общите си активи заема седмо място сред 108-те действащи в страната банки.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;