Кандидатът за поста президент на Франция Емануел Макрон осъди изказванията на президента на Турция Реджеп Ердоган по адрес на Холандия и изрази пожелание страните-членки на ЕС да се придържат към единна позиция по отношение на забраната за изяви на турски политици на тяхна територия.

Това съобщи телевизия  TF1.

 

«Предпочитам ЕС да забрани подобен тип изяви», — заяви политикът.

 

Макрон също нарече неотдавнашните изказвания на президента на Турция по адрес на Холандия «неприемливи» и призова Франция да подкрепи своите европейски партньори, за да се противопостави на подобни «атаки» от страна на турското правителство.

 

 

«Нашата страна не трябва да се примирява на своя територия с нападките върху демокрацията, с нападките върху нашите съюзници и нашите ценности», цитира думите му  Agence France-Presse (AFP).

 

 

В неделя стана ясно, че властите във Франция са разрешили провеждането на митинг с участието на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Срещата се е провела в Мец и е събрала около хиляда човека.

 

 

 Дипломатическият конфликт между Турция и Холандия се разгоря на фона на решението на холандските власти да забранят провеждането в Кралството на публични мероприятия за подкрепа на конституционната реформа в Турция. Холандия заяви, че взема това решение по повод вероятната ескалация на напрежение и предвид защита на сигурността си.

 

Холандия в събота забрани на турския външен министър да кацне със самолета си в страната.

 

По-късно през деня с намерение да говори пред турската диаспора в Холандия от Германия пристигна турската министърка на социалната политика Фатма Кайя. Тя бе блокирана до консулството в Ротердам и бе обявена за «нежелан чужденец», бе съпроводена от холандската полиция до границата с Германия.

 

В отговор Ердоган нарече Холандия «нацистки остатъци, фашисти», той заяви още, че Анкара може да забрани влизането на холандски дипломати в страната.

 

Eрдоган каза още, че не е желателно холандският консул да се завръща след отпуска си отново в Анкара.

Mews Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;