Преговорите за присъединяването на Турция към ЕС са безперспективни, европейците отдавна трябваше ясно да обяснят това на турската страна, търсейки нови формати за сътрудничество. Това заяви кандидатът за президент на Франция от партията «Републиканци» Франсоа Фийон в ефира на радио Europe 1.

Както подчертава Фийон, ЕС има «истински проблем с Турция», тази ситуация изисква «голяма твърдост» по адрес на Анкара от страната на ЕС.

 

«Не искам да се забранява провеждането на събрания, организирани от турската общност във Франция, те имат пълното право да се събират. Въпросът сега е за провокациите на турското правителство по отношение на Германия и Холандия, това трябваше да се прояви чрез решението на френското правителство и да не се позволява на този турски министър (Чавушоглу) да влиза на наша територия», — каза Фийон.

 

Дипломатическият конфликт между Турция и Холандия се разгоря на фона на решението на холандските власти да забранят провеждането в Кралството на публични мероприятия за подкрепа на конституционната реформа в Турция. Холандия заяви, че взема това решение по повод вероятната ескалация на напрежение и предвид защита на сигурността си.

 

Холандия в събота забрани на турския външен министър да кацне със самолета си в страната.

 

По-късно през деня с намерение да говори пред турската диаспора в Холандия от Германия пристигна турската министърка на социалната политика Фатма Кайя. Тя бе блокирана до консулството в Ротердам и бе обявена за «нежелан чужденец», бе съпроводена от холандската полиция до границата с Германия.

 

В отговор Ердоган нарече Холандия «нацистки остатъци, фашисти», той заяви още, че Анкара може да забрани влизането на холандски дипломати в страната.

 

Eрдоган каза още, че не е желателно холандският консул да се завръща след отпуска си отново в Анкара.

 

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;