България трябва да се готви за вълна от бягащи, това предупреди екс-консулът на България в Турция Георги Димов по повод скандала между Турция и Холандия в БНР.

 

«Подобно на България, Западна Европа е на мушката на Турция, обясни той. — И да мине референдумът, и да не мине, последствията ще са едни и същи. Основното следствие от тези силно желани промени в конституцията е по-нататъшното и по-дълбоко разделение на турското общество – на тези, които подкрепят Ердоган и на неговите опоненти. Опонентите му са определяни като «терористи и не-турци». Трябва да се готвим за вълна бягащи от южната ни съседка», смята той.

 

Според Георги Димов конфликтът ни засяга пряко като държава:

 

«Така и ние ще бъдем въведени в турските проблеми. Жертва сме на изборния туризъм, който е запазена турска марка. Трябва им подкрепа и отвън. Няма спор, че затоплянето на отношенията на Анкара с Москва е контрапункт на нейната западна ориентация. Това се доказа от визитата на Ердоган в Москва миналата седмица, но това е временно и конюнктурно явление. И двата режима са притиснати в ъгъла», допълни Димов.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;