Италианската пост-пънк група Soviet Soviet получи отказ да влезе в САЩ, където те трябваше да имат концертно турне, депортираха ги в родината на следващия ден.

 

Както се казва в изявлението на групата във Фейсбук, след многочасовия разпит музикантите са били обявени за нелегални мигранти, макара те да не са имали никакво намерение да остават в САЩ или да търсят работя там.

 

 

«Приземихме се в Сиатъл на 8 март, за да участваме във фестивала SXSW. На паспортния контрол представихме писмо от нашия американски лейбъл, в което се казва, че ще извършим серия от концерти с рекламна цел и няма да получим за това пари, показахме също поканата от организаторите на фестивала», пише групата на страницата си.

Според музикантите, на паспортния контрол са ги отдели в отделни стаи за разпит, който е продължил над четири часа. След това са им взели отпечатъци от палците, събрали са им телефоните и в белезници са ги отвели в участък, където тримата музиканти са останали цялата нощ в килии.

 

На следващия ден музикантите са били върнати на летището в Сиатъл с кола на полицията, там са ги качили на обратния рейс за Италия.

 

«С облекчение възприехме депортацията и завършването на тази унизителна, жестока и стресова ситуация», казват от  Soviet Soviet,

 

предполагайки, че повод за депортацията е била липсата на работни визи, макар серията концерти да не са били съпроводени с печеленето на пари.

 

Депортацията на италианските музиканти може да е свързана с ожесточаването на миграционната политика от страна на новата администрация на Белия дом, в това число с вече наличните две версии на имиграционния указ за забрана за влизане в САЩ на граждани от редица мюсюлмански страни и за спиране на приема на бежанци.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;