Беларуската полиця задържа опозиционни лидери по време на антиправителствените протести, разтърсили страната след приемането на данък за т.нар. „социални паразити“, съобщи Франс прес.

Идеята за данъка е на президента Александър Лукашенко и според нея гражданите, които работят по-малко от 183 дни в годината, дължат на страната 185 евро годишно. Макар че заради недоволството и предишни протести държавният глава отложи закона, критиците му настояват той да бъде изцяло отменен, предаде БНР.

Сред арестуваните са отявления противник на президента Павел Северинец и няколко журналисти, задържани в град Орша в източната част на Беларус. Други трима опозиционни лидери бяха арестувани вчера за 15 дни след митинга в Молодечно, северозападно от столицата Минск, в който участие взеха над 1000 граждани. Още 10 граждани са поставени под административно задържане, а много демонстранти са и глобени.

Според политическите анализатори Лукашенко живее в „съветската епоха“, когато „възползването от другите“ и съществуването чрез нетрудови доходи е престъпление. Това от своя страна отразява комунистическа идеология, която прославя труда.

Някои руски депутати също повдигнаха възможността за въвеждане на подобна мярка.

Тагове: ; ; ; ;