Financial Times: ЕС и САЩ по-добре да чакат Русия не в Прибалтика, а на Балканите

Дата на публикуване: 12 03 2017, 06:37


Русия активно използва своите културни връзки с православните народи на Балканите, а влиянието на ЕС в региона намалява заради занижените перспективи за разширяване, отбелязва  Financial Times.
Затова изданието съветва европейските лидери да положат усилия, за да върнат позициите си на Балканите и да покажат на народите, че в Европа както и преди възприемат техните проблеми сериозно.
Financial Times: ЕС и США лучше ждать Россию не в Прибалтике, а на Балканах
 В ЕС и НАТО се опитват да отгатнат от коя страна следващият път ще се появи Русия. Но, според журналиста от Financial Times, те трябва да чакат Русия съвсем не в Прибалтика, а в югоизточна посока — на Балканите.
След 1990-те години, които бяха отбелязани с войни на Балканите, регионът успя да се стабилизира, благодарение на два фактора: своята роля изиграха далечните, но поне налични перспективи за присъединяване към ЕС, което в края на краищата помогна да се сплотят народите на бивша Югославия, както това се случи с Франция и Германия навремето. От друга страна подкрепата на САЩ също изигра своята роля, защото бе налице очакване в случай на конфликт, да се намеси НАТО, пише авторът.

Сега, на фона на икономическата криза, потокът от бежанци, брекзита и ръстът на национализма в Европа, едва ли се предвижда ново разширяване на ЕС, а Тръмп, както изглежда, въобще не се интересува от страните от задния двор на Европа, пише изданието.

 

Тези факти създават за Русия възможност да даде отпор на разпространението на влиянието на ЕС и САЩ, да се опитва да преустрои съюзите и дори може би границите.

 

«Москва залага на своите културни връзки с православните славянски народи».

 

Според автора на статията, каквито и брожения да има на Балканите, ръката на Москва е някъде наблизо.

 

Така, както той твърди, се случило по време на опита за октомврийския държавен преврат в Черна гора, който първоначално бил приписван на сръбски националисти, но всъщност бил направен с подкрепата на руските спецслужби, за да се попречи страната да се присъедини към НАТО.

 

Влакът, който тръгнал към Косово с надпис «Косово е Сърбия» също бил направен в Русия.

 

Освен това, Русия подкрепяла националисти настроения президент на Република Сръбска, който призовавал за независимост от Босна и Херцеговина. Влиянието на Русия се усещало и в Македония.

 

За да се даде отпор на Русия в региона и да не се допуснат там «зелените човечета», САЩ и ЕС трябва да се борят за симпатиите на жителите на Балканите, призовава авторът. Съветниците, които избра Доналд Тръмп, били доказателство, че има вероятност САЩ да продължат да се интересуват от развитието на Европа.

 

Впрочем, дори перспективите за присъединяването на Балканите към ЕС да са призрачни, Европа има лостове за въздействие, пише изданието.

 

Като източник на помощ, инвестиции и търговски отношения ЕС значително изпреварва Русия, твърди авторът.

 

Независимо от всички културни връзки с Русия, миграционните потоци от Балканите вървят практически напълно към Европа.

 

Голите обещания и неголемите инвестиции няма да са достатъчни, за да може Европа да поправи ситуацията.

 

ЕС трябва да се заеме с това значително по-активно, счита авторът на статията.

 

Трябва внимателно да се следи ситуацията, да се води борба с руската дезинформация, а европейските лидери трябва постоянно да посещават региона, за да покажат, че те както  и преди възприемат Балканите и техните проблеми сериозно.

 

«За целта е нужна политическа воля. Без нея най-проблемното ъгълче в Европа може да се пързулне обратно в тъмното минало, което ще има опасни последствия за целия континент».

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий