Заместник министър Бойко Мирчев извика посланик Гьокче във външно министерство и го предупреди най-внимателно, но достатъчно остро и ясно, че нарушава Виенската конвенция за статута на дипломатическите представители. Намесва се във вътрешните работи на България. Участва в предизборна кампания на една политическа партия, която е регистрирана в България.

 

София е изправена пред недвусмислена ситуация. При условие, че турският дипломат покаже абсолютно пренебрежение и продължи да има същото поведение, българската страна има пред себе си две опции:

 

Първа, градира своята реакция по отношение на посланик Гьокче. Прави я по-остра. Прави следваща дипломатическа крачка.

 

Втора, снишава се и се прави, че нищо сериозно не се е случило. Така, както го прави от доста време. Резултатите ще бъдат плачевни за България.

 

Това ще покаже, че в София няма държавна власт.

 

Турската страна ще стане още по-агресивна и безцеремонна.

 

София ще се напълни с още „Гьокчета“ и „Ксавиета“.

 

Отношението на София към всички чужди посланици, които се намесват във вътрешните работи на България трябва да бъде абсолютно еднакво. А не селективно.

 

В противен случай България ще бъде гледана с презрение и ирония от нейните дипломатически партньори.

 

Буди недоумение защо големите български политически партии се правят на разсеяни и не обявяват публично ясно, достатъчно категорично своята позиция по случая.

 

Нали сега е „сезонът на патриотите“?

 

Къде са баш политическите лидери? Нали се хвалят, че не са сладкопойни шушумиги?

Боян Чуков

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;