Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп предприе неочаквано ожесточаване на политиката по отношение на Русия, което предизвиква одобрение сред редица съюзници на Вашингтон в Европа. Такава оценка се дава в статия, публикувана във вестник The Wall Street Journal (WSJ).

 

Както се казва в материала, победата на Тръмп на изборите в САЩ «предизвика радост в Русия и тревога в Европа», но сега този курс започна да се променя.

 

«По време на кампанията и в периода на предаването на властта Тръмп се изказваше за Русия с примирителен тон и критикуваше НАТО и други алианси, — констатира изданието. — Но след встъпването си в длъжност той назначи редица ключови помощници, които са привърженици на твърдата линия по отношение на Кремъл: както изглеждаше в началото, те споделят различни възгледи. Самият Тръмп започна да се изказва в подкрепа на НАТО, в частност по време на обръщението си към Конгреса на САЩ миналата седмица».

 

Според оценка на изданието, «преминаването на администрацията към неочаквания твърд курс по отношение на Русия е бил посрещнат с аплодисменти в Европа и е предизвикал тревога в Москва».

 

«Ние постигнахме голям прогрес в изготвянето на единна позиция, — цитира изданието думите на европейски дипломат, който е участвал в консултациите във Вашингтон миналата седмица. — Никой не остана с убеждението, че САЩ имат намерение да сключват някаква крупна сделка с Русия».

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;