На 10 март президентът на Турция Ердоган пристигна в Москва по покана на президента на Русия Владимир Путин. С тази визита турският лидер трябва да завърши възстановяването на търговско-икономическите връзки между двете страни и да трасира пътя на сирийското регулиране.

 

Кои са ключовите точки в дневния ред на Ердоган:

 

  • участие в шестото заседание на Съвета за сътрудничество на висше ниво, което възобновява работата си след дълго прекъсване
  • сваляне на редица действащи търговски ограничения, за да може стокооборота между Турция и Русия да достигне до 100 млрд долара за година
  • възобновяване на строителството на АЕЦ «Акую», което бе спряно за осем месеца, както и газопровода «Турски поток».

 

 

Предстои подписването и на споразумение за съвместен руско-турски инвестиционен фонд с обем до 1 млрд долара за финансиране на проекти на територията на двете страни.

 

Голяма част от въпросите са посветени на военно-политически теми. В състава на турската делегация са министърът на отбраната на Турция Фикри Ъшък, който ще обсъди доставката на руско въоръжение, включително зенитните системи С-400.

 

Москва и Анкара ще се опитат да се договорят за бъдещето на режима в Дамаск, за перспективите за взаимодействие в борбата с Ислямска държава.

 

В центъра на обсъждането е и въпросът за освобождението на Рака — неофициалната столица на ИД.

 

По-рано се предполагаше, че значителна роля в операцията ще изиграе турската войска, но след завземането на Ел-Баба турците попаднаха на контролираната от кюрдите територия, където вече бяха въведени сирийските войски. Това завърза ръцете на Анкара.

 

 

За Турция е принципно важно кюрдските въоръжени части да не участват в освобождението на Рака, защото това може да ускори създаването в северна Сирия на враждебния за Турция Сирийски Кюрдистан.

 

От преговорите за Рака зависят перспективите във взаимодействието в Близкия Изток не само между Турция и Русия, но и между Русия и САЩ.

 

Как ще повлияе визита на Ердоган на разположението на силите в Близкия Изток, а и по отношение на триъгълника Москва-Анкара-Вашингтон?

 

Станислав Тарасов, директор на Изследователския център «Близък Изток-Кавказ»:

 

  • От една страна Русия не е поканена на срещата на делегациите от 68-те страни от международната коалиция начело със САЩ, на която ще се обсъжда борбата с ИД.  Това бе съобщено от официалния представител на държавния департамент Марк Тонър.

 

От друга, по данни на медиите, ситуацията около Рака се е обсъждала на 7 март в турската Анталия по време на безпрецедентните преговори между началника на Генералния щаб на ВС на Русия Валерий Герасимов и неговия турски колега Хулуси Акар и главата на Обединения комитет на началник щабовете на ВС на САЩ Джозеф Данфорд.

 

Това показва, че ситуацията в триъгълника Анкара-Москва-Вашингтон е твърде нестабилна. Неслучайно в навечерието на излитането си за Москва Ердоган заяви, че в Турция се разгарят дебати на тема — струва ли си въобще турците да участват в щурма към Рака.

 

В резултат на срещата на тримата началник щабове в Анталия американците изпратиха в Сирия 400 военнослужещи, а имат намерение да прехвърлят там още 1000 военни от Кувейт.

С една дума, САЩ се готвят да щурмуват Рака. Но едновременно с това Вашингтон настоява в щурма да участва т.нар. Свободна сирийска армия, а главното —  и кюрдските въоръжени части.

 

Турция е категорично против последната точка.

Предстои да видим развръзката.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;