Новата американска администрация е готова да запази санкциите, въведени по отношение на Москва след присъединяването на Крим към Русия и рязкото изостряне на ситуацията в Донбас. Това потвърди във вторник по време на брифинг за журналисти началникът на пресслужбата на Държавния департамент Марк Тонър.

 

Коментирайки по молба на кореспондента на ТАСС за състоялите се в същия ден във Вашингтон преговори между държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън и външният министър на Украйна Павел Климкин, Тонер съобщи, че срещата «беше концентрирана върху вътрешните проблеми на Украйна».

 

По време на нея Тилерсър изрази «запазващата се тревога на САЩ по повод изпълнението на «Минск», каза Тонър.

 

Освен това, според него, външните министри на двете страни «са говорили за усилията, които се отнасят за провежданите от украинското правителство реформи».

 

«Тилерсън отново потвърди сериозната привързаност на САЩ към Украйна и желанието всички страни, включително Русия, да изпълнят минските съглашения», продължи Тонер.

 

 

Американските санкции ще бъдат запазени, «докато Русия не изпълни исканията както за източна Украйна, така и за Крим»,  потвърди Тонър.

 

По време на януарските слушания в комитета по външните работи към Сената на Конгреса на САЩ Тилерсън не изключи признаване на присъединяването на Крим с Русия, ако настоящата ситуация около полуострова бъде регулирана по начин, който устройва Украйна.

 

Телерсън отговори положително на въпроса за това, счита ли той за «незаконна окупацията» Крим и неговата «анексия» чрез присъединяването на полуострова с Русия.

 

«Да, считам», — каза Тилерсън.

 

Във връзка с това го попитаха, може ли ситуацията по-нататък да се развие по такъв начин, че САЩ никога да не признаят присъединяването на Крим към Русия, както бе в случая с влизането на прибалтийските републики в състава на СССР.

 

 «Единственият начин, чрез който това признаване може да се случи, е изработването на някакво по-широко споразумение, което би удовлетворявало украинския народ. При липсата на това ние никога няма да признаем присъединяването на Крим към Русия», — заяви Тилерсън.

 

 

На 11 март 2014 г. Върховният съвет на Крим и Севастополският градски съвет на фона на политическата криза и смяната на властта в Украйна приеха декларация за независимостта на Автономна Република Крим и град Севастопол.

 

На 16 март на полуострова при активност над 80 % премина референдум в резултат на който за присъединяването към Русия гласуваха 96.77% от избирателите на Крим и 95.6% — в Севастопол.

 

На 18 март бе подписан договор за приемането на новите субекти в състава на Русия.

Украйна, САЩ и ЕС отказаха да признаят независимостта на Крим и неговото присъединяване към Русия.

News Front

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;