Чем завершились слушания по иску Украины против России в Гааге

В Международном суде ООН в Гааге

В Международния съд към ООН в Хага завършиха слушанията по иска, който инициира Украйна. Киев иска Русия да прекрати финансирането на «терористичните» групи на територията на ДНР и ЛНР, а също да спре да ги снабдява с оръжие. Москва твърди, че разглеждането на подобни дела не се отнася към юрисдикцията на съда на ООН, отрича своята съпричастност към доставката на оръжие за опълченците в Донбас. Съдът трябва да произнесе присъдата си до края на април.

 

Слушанията по иска на Украйна към Русия продължиха четири дни.

 

«Слушанията по иска на Украйна за въвеждането на временни мерки и прилагане на Международната конвенция по борбата с финансиране на тероризма и Международната конвенция за ликвидиране на всички форми на расова дискриминация завършиха днес. Следва решението на съда», се казва в съобщението на сайта на Международния съд на ООН в Хага.

 

По време на съдебните заседания два дена бяха предназначени за проучване на претенциите на Украйна.

 

Толкова време получиха е представителите на Русия за обосновката на позицията си.

 

Украйна издигна четири основи искания: да се задължи Русия ефективно да контролира своята граница, да прекрати доставката на оръжие на територията на Украйна, да не оказва подкрепа на незаконни въоръжени части, а също да се въздържа от каквито и да било опити за етническа дискриминация в Крим.

 

«Ние имахме подготвена подробна доказателствена база, която бе представена по време на нашата презентация в понеделник. Доказателствената база, уверен съм в това, и в частта си за финансирането на тероризма, и в тази за преследванията, дискриминацията на кримките татари и украинците в Крим е много голяма, съдът ще има достатъчно доказателства пред себе си относно случващото се в Крим и на изток», цитира думите на ръководителя на секретариата на упълномощения от Върховната рада по правата на човека Богдан Крикливенко телевизия  «112 Украина».

 

Руската страна бе подготвила доклад в рамките на 800 страници. Интересите на страните са представени от немски и британски юристи.

 

По време на заседанието те твърдяха, че Украйна не представила категорични доказателства за необходимостта това дело да се разглежда в Хага.

 

Другите претенции на Украйна също предизвикаха въпроси.

 

В частност, английският юрист Самуел Вордсворт подчерта, че всички доказателства за доставка на оръжие на опълченците в Донбас са некоректни.

 

«Русия заяви, че Украйна не е представила никакви доказателства, че именно Русия доставя оръжие в Донбас», отбеляза той.

 

По време на първото си заседание представителите на Русия съобщиха, че въстаниците са намерили оръжието в шахтите в Донбас, а също са го набавяли от бягащата украинска армия.

 

По време на първия ден на представяне на доказателствата на руската страна директорът на департамента към МВнР на РФ по въпросите за новите предизвикателства и заплахи Иля Рогачов заяви, че през лятото на 2014 . в Донбас е имало 17 украински «Бук-а».

 

Украйна бе призована ясно да формулира своите претенции по делото за сваления Boeing на авиокомпания Malaysia Airlines.

 

Припомняме, че на 17 юли 2014 г  Boeing 777 летя по маршрута Амстердам — Куала-Лумпур и бе свален в източната част на Донецка област.

На борда му имаше 283 пътници и 15 члена екипаж. Всички те загинаха. Следствието по делото продължава.

 

Забраната на дейността на «Меджилиса на кримско-татарския народ» е предизвикана само от мотиви за борба с екстремизма в Крим, допълни думите на Вордсворт адвокат Матиат Форто.

 

«Украйна никога не е искала Русия да отмени забраната на «Меджлиса», заяви той.

 

Според експерта, Киев никога дори не се е опитал да обсъжда въпроса.

 

Украинската страна използва Международния съд на ООН като площадка за политизирани обвинения, се казва от МВнР на Русия.

 

 

Украйна използва Международния съд на ООН, за да политизира обвиненията. Това се казва в изявлението на Министерството на външните работи на Русия.
«Русия е изложила своята позиция. Украйна използва съда като площадка за политизиране на обвиненията, излизащи извън пределите на юрисдикцията на съда. Русия представи доказателства за това, че Украйна не е обосновала по надлежния начин своите претенции, руската страна също изложи обективната картина на ситуацията в югоизточна Украйна и в Крим», — цитира текста от изявлението пресслужбата на руското външнополитическо ведомство.
По-рано МВнР на Украйна взе решение да представи в Международния съд на ООН всички дипломатически ноти, предадени на Русия от началото на конфликта в Донбас.
По-късно СМИ, позовавайки се на източник съобщиха, че Русия е предала в съда документи по иска на Украйна.
На 16 януари Украйна подаде в Международния съд на ООН в Хага иск срещу Русия в рамките на Международната конвенция за борбата с финансиране на тероризма и Международната конвенция за ликвидиране на всички форми на расова дискриминация.

 

Решението на съда ще бъде произнесено до края на април.

 

Русия ще признае Решението на Международния съд на ООН в Хага каквото и да е то, защото е участник в разбирателството, съобщи прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;