Убиецът на руския посланик Андрей Карлов Мевлют Алтънташ е търсел информация в интернет и за дипломатическия представител на САЩ в Турция Джон Бас. Това съобщи телевизия  HABERTÜRK.

 

Според данни на телевизията, специалистите са разгледали компютъра на убиеца чрез клониране на сървъра, в който се пазела част от информацията за действията на ползвателя. Те изяснили, че освен данните за Карлов убиецът е търсел в интернет информация за Бас и Американския център за култура в Анкара. Във връзка с това се предполага, че американският посланик или гражданите на САЩ в Турция също вероятно са били цели на Алтънташ.

По-рано вестник SABAH съобщи, че в рамките на разследването на убийството на руския посланик следователите от Главната прокуратура в Анкара са помолили за помощ ФБР за възстановяване на електронните писма на убиеца на Карлов.

 

Алтънташ е използвал пощенска кутия в Гугъл и преди самото покушение е изтрил от своята пощенска кутия няколко писма, а също е закрил постовете си в социалите мрежи Туитър и Фейсбук.

 

Следователите са успели да разбият паролата на телефона на Алтъншташ и да открият електронно съобщение, в чието заглавие е написано:

«Ти трябва да направиш това в името на Аллах».

 

Специалистите също са проучили редица СМС-и, които убиецът е изпращал от 15 до 29 ноември 2016 г. Доколкото телефонът и компютърът на престъпника са продукция на компанията  Apple, прокуратурата официално се е обърнала към представителството на фирмата в Истанбул, за да получи помощ при разблокиране на устройствата.

 

Представителите на прокуратурата са се обърнали също към компанията Гугъл за помощ при възстановяване на изтритите писма на престъпника. Но, както съобщава HABERTÜRK, специалистите от компанията са заявили, че те са изтрити от сървъра безвъзвратно.

 

Карлов бе убит вечерта на 19 декември 2016 г. по време на откриването на фотоизсложбата в Анкара.

 

Нападателят бе полицай, който бе ликвидиран.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;