В списъка с IP адреси, следени от американското ЦРУ, които са качени на сайта на „Уикилийкс“ има и 150 адреса от България, съобщи БНТ.

 

През седмицата „Уикилийкс“ огласи хиляди секретни документи, в които подробно се описва как американското правителство може да следи комуникацията на различни видове електронни устройства, включително телефони и смарт-телевизори на обикновени потребители. В списъка от 360 страници има хиляди IP адреси от целия свят. Според „Уикилийкс“, ЦРУ ги е използвало или е имало намерение да ги използва за следене и шпионаж, пише световната преса.

 

Сред 150-те български адреси, са най-големите интернет-доставчици в България, телекомуникационни компании, банки, университети. Според „Уикилийкс“ и експерти, най-вероятно IP адресите на тези институции и фирми са били „зомбирани“, т.е. използвани за следене на трети компютри и устройства.

 

Снимка: OFFNews

 

Проверка на OFFNews в масива на «Уикилийкс» е показала, че в списъка с български IP  адреси няма лични такива, а само IP-та на компании — като «Лирекс» (която участва в обществената поръчка за доставка на устройствата за машинното гласуване и осигурява машините за експерименталното му въвеждане — б.р.), телекомуникационни и интернет компании и доставчици (БТК, Мобилтел, Cosmo Bulgaria Mobile, «Нетера», «Булсатком», «Мегалан», Blizoo, «Спектрум нет», NET1, DigSys, Datecs, Dir.bg, «Нетинфо», «Надежда нет», «Люлин нет», «Телекабел» и др.), университети (СУ, УАСГ), Българската стокова борса, ОББ, Министерството на финансите.

 

Според «Уикилийкс» и експерти най-вероятно IP адресите са били «зомбирани» — термин, който в случая означава възможност за използване за следене на трети компютри и устройства. Смята се, че това е ставало чрез зловредни програми (т.нар. malware), които се получават по имейл. Когато заразеното съобщение бъде отворено, то автоматично поставя шпионски софтуер на компютъра или браузъра.

 

Междувременно в САЩ федералните агенции започват криминално разследване заради публикуваната от „Уикилийкс“ информация. Говорител на американския президент Доналд Тръмп заяви, че според държавния глава, системите на ЦРУ са остарели и трябва да бъдат модернизирани.

 

„Президентът е много обезпокоен от публикуването на секретни информации, което отслабва националната ни сигурност“каза Шон Спайсър в отговор на въпроси за новите разкрития на Уикилийкс. Разкритията ще бъдат обсъждани на среща на президента с директора на ЦРУ Майк Помпейо по-късно днес, посочва «Асошиейтид прес».

Тагове: ; ; ; ;