Премиерът на Великобритания Тереза Мей обеща да обърне внимание на колегите си от ЕС върху необходимостта от по-активни действия по противодействие на кампаниите по дезинформация, които се водят от страна на Русия, както твърди тя.

 

Това главата на британското правителство съобщи в Брюксел на пресконференцията след края на първия ден от срещата на ЕС.

«В светлината на предполагаемия преврат в Черна гора призовавам да се предприемат повече действия за противодействие на дестабилизиращите руски кампании за дезинформация и да се повишат задълженията на Запада  пред този регион», — заяви Мей.

 

Вечерта в Брюксел се състоя работна вечеря с държавните глави и правителствата на ЕС.

«Тази вечер ще започнем обсъждане на ситуацията в западните Балкани. Искам да изразя своята тревога от потенциалната нестабилност в този регион и от заплахите за нашата колективна сигурност. Призовавам международната общност да предприеме по-сериозни мерки в борбата с престъпността в този регион», отбеляза Мей.

 

Черна гора по-рано обвини Русия в подготовката на държавен преврат в републиката на 16 октомври 2016 г.

Обвиненията предизвикаха рязката реакция на Москва.

 

Прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков нарече безотговорни изявленията на прокурора на Черна гора Миливой Котнич за това, че официалните органи на властта в РФ уж са подготвяли държавен преврат в страната.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;