Спецслужбите на САЩ са в ярост заради изтичането на информация в Wikileaks. Това съобщи в сряда, 8 март Reuters, позовавайки се на източник от разузнаването на САЩ.

 

По данни на агенцията, в щаб-квартирите на ЦРУ и АНС «късат и хвърлят», защото мащабът на изтичането не може да се сравни дори с разобличенията на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, които са били грамадни. Мащабът на настоящото изтичане бил грандиозен. Както отбелязва източник от Ройтерс, информацията се е събирала и предавала на Уикилийкс «в продължение на дълго време».

 

Интернет изданието BuzzFeed твърди, че сътрудниците на разузнаването са в паника.

 

«Ако погледнем над ситуацията като цяло, това е по-лошо, отколкото по време на изтичането от Сноудън. Това изтичане на информация доведе до гръмки заглавия и постави под заплаха живота на няколко човека. Ситуацията може да създаде потенциална опасност за хиляди хора по целия сват. Това е все едно сме дали нашето най-сериозно кибероръжие на всеки, който има интернет», заявил източник от разузнаването за изданието.

 

Както отбелязва събеседникът на BuzzFeed, публикуваните в Уикилийкс данни «са извънредно опасни».

 

«Нещо повече, те поставят под заплаха настоящите операции, разкриват детайли от нашите методи и способи за работа, които не трябва да се знаят от противника. Враговете ще изучат методите ни и ще се учат от тях. Те ще ги използват не само срещу нас, но и срещу всички, които са по-слаби», — добави източникът.

 

По информация на Ройтерс, американското разузнаване е било информирано за изтичането на информацията от края на 2016 г.

 

CNN съобщи, че по повод публикуването на материали в Уикилийкс ЦРУ и ФБР са започнали съвместна проверка, която трябвало да помогне да се намери източникът на изтичането.

 

Събеседници на телевизията от разузнаването отбелязали, че публикуваните данни «главно» са истински, но някои от документите биха могли да са променени.

 

Вашингтон най-силно е разтревожен от публикуването на компютърните кодове, с помощта на които се провеждат кибероперациите и които могат да бъдат използвани от хакерите, за да спретнат «хаос зад граница».

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;